Grims: Z migrantskim tokom čez Slovenijo osem teroristov

V ilegalnem migrantskem toku, ki ga je vlada spustila čez Slovenijo, je bilo po dosegljivih informacijah najmanj osem teroristov, je po seji nadzorne komisije DZ dejal predsednik Branko Grims. Razkril je tudi, da “prihajajo opozorila”, da Islamska država svoje območje delovanja širi še v druge države, potencialno tudi v Slovenijo.

V ilegalnem migrantskem toku, ki ga je vlada spustila čez 
Slovenijo, je bilo po dosegljivih informacijah najmanj osem 
teroristov, je po seji nadzorne komisije državnega zbora dejal 
predsednik Branko Grims. Foto: STA
V ilegalnem migrantskem toku, ki ga je vlada spustila čez Slovenijo, je bilo po dosegljivih informacijah najmanj osem teroristov, je po seji nadzorne komisije državnega zbora dejal predsednik Branko Grims. Foto: STA

LJUBLJANA > Branko Grims je v izjavi za medije po seji pojasnil, da so člani komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb skupaj s predstavniki ministrstva za obrambo, ministrstva za notranje zadeve in varnostnih služb, obširno obravnavali vladno poročilo glede varnostne situacije v Sloveniji, so sporočili iz SDS.

Največ časa so po njegovih besedah namenili obravnavi minulih dogodkov in izzivov, ki so pred Slovenijo. V kontekstu preteklih dogodkov so izpostavili zlasti to, da so v okviru migrantskega toka Slovenijo prečkali tudi teroristi.

Grims je dejal, da sta bila dva od teh osmih “neposredno udeležena v podpori napadom v Parizu, ostale pa so aretirali bodisi v Avstriji ali Nemčiji”. Je pa Grims ob tem opozoril, da je to edini del vladnega poročila, ki je bil nekoliko pomanjkljivo napisan. “Najbrž je vsakomur jasno, zakaj,” je pripomnil.

Vlada je v poročilu tudi opozorila na posameznike, ki so bili šolani na Bližnjem Vzhodu in predstavljajo potencialno nevarnost. Grims je pojasnil, da so v tem pogledu nevarni ne le odrasli, temveč tudi za boje oziroma terorizem šolani otroci. “Tudi ti šolani posamezniki varnostno predstavljajo izjemno hud in dolgotrajen izziv,” je dejal.

Pred Slovenijo je po njegovi oceni v varnostnem smislu nov izziv, saj “k nam prihajajo opozorila, da Islamska države svoje območje delovanja iz Francije, Velike Britanije, Belgije širi tudi na druge države, med katerimi so med potencialnimi tarčami države Višegrajske skupine in Slovenija”. Grims je podprl pobude za krepitev sodelovanja na področju varnosti z državami Višegrajske skupine.

Na seji današnje komisije so člani obravnavali tudi vprašanje tistih, ki so živeli v Sloveniji, a odšli v Sirijo ter se borili v terorističnih organizacijah. Po Grimsovi oceni je teh nekaj nad deset. Večina je bila v Siriji ubita, ne pa vsi, je povedal predsednik komisije. Po njegovih besedah posamezniki, ki prihajajo z bojnih območij, predstavljajo dodaten varnostni problem.

Predsednik komisije je dejal, da so varnostne službe sicer zaostrile nadzor, vendar pa vlada kljub opozorilom, da Islamska država širi območje svojega delovanja, oceno stopnje ogroženosti pušča na stopnji nizko. To pa je druga najnižja stopnja ogroženosti, ki po zdaj veljavni lestvici sploh obstaja, je opozoril Grims.

STA


Najbolj brano