Grims: Vlada naj v prvi vrsti rešuje socialne probleme slovenskih državljanov

Poslanska skupina SDS je za razpravo v DZ pripravila priporočilo vladi, naj ta dosledno spoštuje ustavna načela. Kot meni poslanec SDS Branko Grims, vlada ne bi smela postavljati ilegalnih migrantov v privilegiran položaj, ampak bi najprej morala reševati socialne probleme slovenskih državljank in državljanov, so sporočili iz poslanske skupine.

Branko Grims Foto: STA
Branko Grims Foto: STA

LJUBLJANA > Branko Grims je na novinarski konferenci v DZ ocenil, da bi se vlada po njegovih besedah morala vzdržati financiranja ilegalnih migrantov, dokler v državi ne bo rešen zadnji socialni problem. Kot je ponazoril, delavec, ki dela za tekočim trakom, dobi mesečno 500 ali 600 evrov plače, medtem ko je nekomu, ki nelegalno prispe v Slovenijo, namenjenega bistveno več denarja. V poročilu računskega sodišča so namreč navedeni stroški, povezani z migranti. Od skupne vsote 1963 evrov je po besedah Grimsa 380 evrov evropskega denarja, vse ostalo pa plača slovenski davkoplačevalec.

Premier Miro Cerar je sicer v odgovoru na poslansko vprašanje minuli teden povedal, da je računsko sodišče res ugotovilo, da je povprečni strošek prosilca za mednarodno zaščito 1900 evrov. A ta znesek poleg oskrbe prosilca za mednarodno zaščito vključuje še sredstva za plače zaposlenih, vse programe pomoči, stroške vzdrževanja azilnega doma in druge stroške. “Dnevna oskrba za prosilca za mednarodno zaščito od 24. junija 2016 znaša 8,9 evra. V ta znesek je všteta osnovna oskrba prosilca za mednarodno zaščito, ki vključuje nastanitev v azilnem domu, prehrano in oskrbo z oblačili, obutvijo in sredstvi za osebno higieno, kar na mesec znaša 386 evrov,” je dejal Cerar.

Vendar pa Grims takšne navedbe premierja označuje za zavajanje. “Takšen način delovanja države je popolnoma politično nesprejemljiv, je asocialen, zgrešen v temeljih in očitno protiustaven,” je prepričan Grims. Opomnil je na drugi član ustave, ki Slovenijo opredeljuje kot pravno in socialno državo.

Prav tako je poslanec SDS kritičen do razpisa za opremo v stanovanjih, ki naj bi bila namenjena migrantom. Vlada je namreč po njegovih besedah objavila razpis za stanovanja za migrante s takšno opremo, kakršne polovica slovenskih družin nima.

Zato vladi v SDS priporočajo, naj dosledno spoštuje ustavna načela ter izvaja ukrepe iz svoje pristojnosti. “To priporočilo bi moralo biti samoumevno, ker je edino ustavno, s katerim se vsakdo strinja, ne glede na to, ali je levo ali desno orientiran,” je dodal Grims.

V še enem priporočilu, ki ga v SDS ponujajo v razpravo DZ, SDS priporoča vladi, naj takoj okrepi aktivnosti za preprečitev možnega velikega povečanja ilegalnih migrantov v primeru, da bi se nov migrantski val ponovno začel. Prav tako naj vlada uporabi vse razpoložljive možnosti za zavarovanje meje, varnosti ljudi in njihovega premoženja in za vzpostavitev nadzora pri vstopih migrantov v državo in izstopih migrantov iz države.

Grims se je ob tem dotaknil tudi novele zakona o tujcih, ki jo je minuli teden sprejel DZ, in ocenil, da bi jo morali sprejeti že pred letom in pol, medtem ko je danes to po njegovem mnenju zgolj javnosti všečna poteza.

STA


Najbolj brano