Grims: Obstaja najmanj osem možnih izvorov objavljenih posnetkov

Po prvih ugotovitvah komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki se je sestala zaradi incidenta v postopku arbitraže, so te službe svoje delo opravile strokovno, je po seji dejal predsednik komisije Branko Grims (SDS). Napovedal je obsežno preiskavo dogodka in pojasnil, da obstaja najmanj osem možnih izvorov objavljenih posnetkov.

Branko Grims Foto: STA
Branko Grims Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je v izjavi za medije po nujni seji komisije pojasnil Branko Grims, je po njihovi oceni zdaj trenutek, ko bi morali ravnati tako, kot ravna Hrvaška - poiskati čim večjo stopnjo enotnosti in strniti vrste. Po drugi strani pa moramo po njegovih besedah “seveda delati maksimalno profesionalno in ob spoštovanju vseh varnostnih protokolov, kar je za našo sosedo očitno značilno, v Sloveniji pa so imeli, kot kaže, nekateri posamezniki s tem težave”.

Vira, od kod so prišli posnetki, po Grimsovih besedah za zdaj ne morejo potrditi, ker obstaja najmanj osem možnih izvorov. Vse te po njegovih besedah pristojne službe tudi preiskujejo.

Parlamentarna komisija se je po Grimsovih besedah danes seznanila s “problematiko, ki v tem trenutku zelo bremeni odnose med Slovenijo in Hrvaško, ki se je urejala na sporazumen način z mednarodno arbitražo”. Po njegovih besedah “ni in ne more biti prostora za to, da se zaradi kakršnekoli malomarnosti ali neprevidnosti dela trajna in morda celo nepopravljiva škoda Sloveniji”.

Tudi njihove nadaljnje ukrepanje bo šlo po Grimsovih napovedih v to smer, da se “stvari čim prej uredijo, da se zagotovi ustrezno profesionalno in varnostno ravnanje na ministrstvu za zunanje zadeve in povsod drugje po državi, kjer se prihaja v stik z občutljivimi informacijami”. Pričakujejo pa, da bo mednarodna arbitraža po opravljenih korakih uspešno dokončala svoje delo.

O politični odgovornosti ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, ki so ga po Grimsovih besedah na današnji seji pogrešali (na delu seje ga je zastopala državna sekretarka Dragoljuba Benčina), se danes na komisiji niso odločali. STA


Najbolj brano