“Gre za izredno resno zadevo; pogovoril se bom z ministrico”

Predsednik vlade Miro Cerar je po odločbi vrhovnega sodišča glede velenjskih dečkov danes izrazil zaskrbljenost in zadevo označil za "izredno resno". Cerar, ki se mudi na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, se namerava po vrnitvi v Slovenijo pogovoriti z ministrico za delo Anjo Kopač Mrak in sprejeti "jasna stališča".

Predsednik vlade Miro Cerar je po odločbi vrhovnega sodišča glede velenjskih dečkov danes izrazil zaskrbljenost in 
zadevo označil za "izredno resno".  Foto: STA
Predsednik vlade Miro Cerar je po odločbi vrhovnega sodišča glede velenjskih dečkov danes izrazil zaskrbljenost in zadevo označil za "izredno resno".  Foto: STA

BRUSELJ > "Gre za izredno resno zadevo, tudi tragično. Po tej odločbi vrhovnega sodišča sem zaskrbljen. Takoj ko se vrnem iz tujine, se bom moral z ministrico usesti, se pogovoriti, pa tudi sicer bo treba sprejeti zelo jasna stališča," je odgovoril Cerar na vprašanje, kako ocenjuje vlogo ministrice v tej zadevi.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je v prvem odzivu na odločitev vrhovnega sodišča v primeru odvzema velenjskih dečkov dejala, da je odločitev sodišča treba spoštovati. V izjavi za oddajo Svet na Kanalu A je obenem opozorila, da je sodba pomembna za vnaprej, saj je prva, ki bolj natančno govori o pravici starih staršev do družinskega življenja. "Opravičilo je še najmanjši del problema, če to babici in dedku kaj pomeni," je na vprašanje novinarja o opravičilu odvrnila ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Je pa obenem opozorila, da je tokratna odločitev vrhovnega sodišča novost v našem pravnem redu, saj je prva odločitev, ki bolj natančno govori o tem, kako naj se razume pravica babic in dedkov, torej starih staršev, do družinskega življenja. S tega vidika je ta sodba pomembna tudi za vnaprej, je dejala ministrica. Sicer pa je slišala, da naj bi center za socialno delo sprožil ustavno presojo te odločitve, tako da bo treba verjetno do dokončnosti še počakati.

"Takoj po vrnitvi iz tujine se lotimo tega vprašanja," je dejal slovenskim novinarjem pred začetkom dvodnevnega vrha voditeljev EU.

Vrhovno sodišče je v sredini javni razglasitvi sodbe v zvezi s pritožbama Centra za socialno delo (CSD) Velenje in zastopnika babice dečkov iz Velenja navedlo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice. Otroka pa ostajata pri rejnikih.

Sodišče je ugotovilo, da je CSD preuranjeno posegel in otroke odvzel starim staršem, saj bi najprej moral počakati na odločitev ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ali dajo starim staršem dovoljenje za izvajanje rejniške dejavnosti.

STA


Najbolj brano