Gradbeno dovoljenje za smučišče 2864 v Bohinju v ponovni postopek

Upravno sodišče je ugodilo pritožbi Nadškofije Ljubljana in odpravilo gradbeno dovoljenje za smučarsko središče 2864 v Bohinju ter zadevo vrnilo ministrstvu v ponovni postopek. To je še en v vrsti zapletov pri 30-milijonskem projektu, ki naj bi postopke zavlekel za dva meseca, medtem ko se razgovori s soinvestitorjem bližajo koncu.

Direktor družbe 2864 Bohinj Boštjan Čokl Foto: Alenka Penjak
Direktor družbe 2864 Bohinj Boštjan Čokl Foto: Alenka Penjak

BOHINJ > Nadškofija Ljubljana je v pritožbi navedla, da investitor 2864 Bohinj z njimi nima sklenjene pogodbe ali druge listine, ki bi mu dopuščala gradnjo na njihovih zemljiščih, zato niso izpolnjeni pogoji za izdajo gradbenega dovoljenja. Upravno sodišče je po preučitvi zadeve ugotovilo, da je tožba utemeljena.

Sodišče odpravilo gradbeno dovoljenje

Sodišče je tako odpravilo gradbeno dovoljenje, ki ga je avgusta lani izdalo ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ter zadevo vrnilo ministrstvu za okolje in prostor v ponovni postopek. “Zoper odločitev Upravnega sodišča RS pritožba ni dovoljena. Sodna odločba je postala pravnomočna 12. februarja,” so pojasnili na sodišču.

Direktor družbe 2864 Bohinj Boštjan Čokl je spomnil, da je bil za pridobitev služnosti na zemljiščih agrarne skupnosti spremenjen zakon, ki pa ga upravno sodišče v tej sodbi ne priznava. Nadškofija Ljubljana je namreč med 120 lastniki zemljišč, na katerih bo potekala prva faza urejanja smučišča, manjša lastnica s 73 kvadratnimi metri zemljišč. Za to zemljišče bi po ocenah cenilca nadškofiji pripadalo 182,50 evra za 40 let uporabe, za kolikor velja koncesija.

“Nadškofija želi imeti povsem drugačne pravice kot drugi člani agrarne skupnosti,” je dejal Čokl in dodal, da takim zahtevam ne more ugoditi, saj bi se s tem izneveril vsem ostalim - preko stotim lastnikom, ki so pogodbe že podpisali. Čokl je razočaran, da zaradi tako nizkih zneskov nadškofija nagaja in blokira izvedbo projekta, ki je tako zelo pomemben za celotno regijo.

Župan Kramar: Poteze nekaterih lastnikov zemljišč so katastrofalne

Prav tako kritičen je bohinjski župan Franc Kramar, ki je poteze nekaterih lastnikov zemljišč označil za katastrofalne za Občino Bohinj. “S tem v bistvu jemljejo kruh mnogim Bohinjcem. Nagajajo investitorju, ki kljub vsem polenom pod noge še naprej vztraja,” je kritičen Kramar.

Čokl je povedal, da bo po odločitvi sodišča ministrstvo moralo dobiti dodatne dokumente in ponovno izdati gradbeno dovoljenje, kar bo zaradi postopkov trajalo najmanj mesec ali dva. Zagotovil je, da se postopek pridobitve gradbenega dovoljenja ne vrača na začetek, temveč se dopolnjuje. Na sestanku na pristojnem ministrstvu naj bi v sredo že dorekli, kako se bodo postopki nadaljevali.

“Je pa to za nas zelo neugoden čas, saj ravno potekajo finalni razgovori z novim soinvestitorjem,” je dejal Čokl in dodal, da bi z novim soinvestitorjem v podjetju nameravali najkasneje aprila začeti urejati smučišče, zdaj pa se bo to pomaknilo najmanj v junij, kar je skrajni rok za začetek del, če naj bi bila prva faza smučišča urejena za smuko v naslednji zimski sezoni.

Številni zapleti, tudi kazenske ovadbe

Prizadevanja za novo veliko sodobno smučarsko središče nad Bohinjsko Bistrico potekajo že pet let. V tem času so se pojavili številni zapleti, tudi nasprotovanje nekaterih lastnikov zemljišč, ki so prepričani, da je bilo lani izdano gradbeno dovoljenje nezakonito, saj naj ne bi imelo nekaterih ključnih soglasij. Zaradi domnevnih nepravilnosti so vložili celo kazenske ovadbe zoper tiste, ki so izdali dovoljenje.

Po pridobitvi gradbenega dovoljenja je lani vendarle kazalo, da bo gradnja lahko kmalu stekla, saj je investitor čakal le še na potrditev sofinanciranja s strani države. Vendar je država spremenila uredbo o spodbujanju neposrednih tujih investicij in tako možni sofinancerski delež znižala s 50 odstotkov na 35 odstotkov.

S tem se je Čoklu podrla finančna konstrukcija in se mora odtlej o vstopu v projekt dogovarjati še z enim morebitnim soinvestitorjem. Kdo naj bi se poleg italijanskega izdelovalca žičniških naprav Leitner še vključil v projekt, za zdaj Čokl ne razkriva.

Morebitni investitor naj bi želel kupiti tudi Park Hotel Bohinj, ki ga prodaja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Tam pojasnjujejo, da preučujejo prejete ponudbe, s ponudniki, ki so oddali ustrezne ponudbe, se bodo nato dogovorili o nadaljnjih korakih postopka.

STA


Najbolj brano