Gotovo je predvsem to, da bodo sledili novi spori

Hrvaška odstopa od sporazuma o arbitraži za določitev meje s Slovenijo, so včeraj enotno sklenili vodje vseh poslanskih skupin v hrvaškem saboru. To odločitev bo sredi tedna potrdil še sabor. Sledil naj bi umik hrvaškega arbitra Budislava Vukasa. Scenarij, ki so si ga zamislili sosedje, se po mnenju slovenskega premierja Mira Cerarja pravno ne bo izšel. Izšlo pa se je zunanjemu ministru Karlu Erjavcu. Sporočil je, da ne bo odstopil, saj premier tega od njega ne pričakuje.

Miro Cerar pravi, da Hrvaška po pravu ne more izstopiti iz 
arbitražnega procesa. Foto: STA
Miro Cerar pravi, da Hrvaška po pravu ne more izstopiti iz arbitražnega procesa. Foto: STA

ZAGREB, LJUBLJANA > “Vsi mislimo enako. Hrvaška ne more ostati pri sporazumu o arbitraži, odstopiti mora od njega in ga nemudoma suspendirati v skladu z mednarodnim pravom. To bo naša zahteva do sabora. Pričakujem veliko podporo,” je včeraj po srečanju z vodji poslanskih skupin v hrvaškem saboru povzel tamkajšnji premier Zoran Milanović.

Hrvaški scenarij

Sosedje že imajo svoj scenarij, po katerem naj bi se vrstili dogodki v prihodnjih dneh, mesecih, letih. V sredo in četrtek bo potekala izredna seja sabora, na kateri naj bi poslanci - Milanović pričakuje, da enotno - glasovali za suspenz arbitražnega sporazuma. Sledil naj bi umik hrvaškega arbitra Budislava Vukasa.

Parlamentarne stranke se bodo danes usklajevale o tem, kdo naj postane novi slovesnki arbiter. Pričakovati je, da bo koalicija SMC, SD in Desus na sestanek prišla s skupnim kandidatom. Vse štiri opozicijske stranke so včeraj sporočile, da ne bodo predlagale svojih kandidatov. Do včeraj so se sicer največkrat omenjali trije možni kandidati: strokovnjak za mednarodno pravo Ernest Petrič, pravnik in diplomat Borut Bohte in sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič.

Hrvaška, zagotavlja njen premier, bo pri svojem ravnanju upoštevala načela mednarodnega prava. Med drugim bodo o svoji zahtevi za prekinitev prekinitev arbitražnega sporazuma obvestili Slovenijo, ki bo imela tri mesece časa za odgovor. Če bo Ljubljana nasprotovala prekinitvi, bi imeli državi še leto dni časa, da bi se dvostransko ali ob posredovanju tretje strani poskusili dogovoriti, ali je prišlo do kršitev arbitražnega sporazuma in ali je zaradi tega treba razveljaviti pogodbo, so svoje videnje pravil in rokov predstavili na hrvaški strani.

Cerar pisal Milanoviću

S slovenske strani meje so stvari videti nekoliko drugače. Hrvaška stran v skladu z mednarodnopravnimi pravili ter pravili v arbitražnem sporazumu ne more izstopiti iz arbitražnega procesa, je prepričan predsednik slovenske vlade Miro Cerar. To je po njegovem ugotovilo tudi arbitražno sodišče v Haagu, ko je sporočilo, da se bo arbitražni proces nadaljeval.

Cerar je včeraj pisal kolegu Milanoviću. V pismu je obžaloval zaplet, Milanovića pa spomnil, da arbitražni sporazum vsebuje mehanizme za rešitev zapleta. Oba vpletena sta odstopila, Slovenija pa je že začela s postopkom imenovanja novega arbitra, v pismu pojasnjuje Cerar, ki je Milanoviću predlagal, “da se v tej zadevi vodi strpna in zadržana politika tako na slovenski kot hrvaški strani, da ne bi dodatno vznemirjali javnosti v obeh državah.”

Še preden je pošta odpotovala v Zagreb, je vlado na potrebo po komunikaciji s sosedi spomnil vodja SDS Janez Janša. Ne glede na vse, bosta Slovenija in Hrvaška ostali sosedi, pravi Janša. Čeprav je tudi po njegovem odstop od arbitražnega sporazuma v pravnem smislu vprašljiv, ima napoved Hrvaške lahko zelo resne posledice. Namesto k zaključku zgodbe o meji sedanje dogajanje gotovo vodi k novim sporom.

Erjavec ostaja

Vse morebitne dileme pa je včeraj javnosti razjasnil zunanji minister Karl Erjavec. Povedal je, da zaradi aktualnega dogajanja ne bo odstopil. Včeraj se je pogovarjal s svojim šefom Cerarjem, ki je, kot je povzel Erjavec, ocenil, da ni razloga za odstop. Cerar naj bi bil nekoliko jezen le zaradi tega, ker se Erjavec ni prej vrnil z dopusta.

Erjavca je k odstopu pozval Janša. SDS zdaj vseeno ne bo hitela z vlaganjem interpelacije zoper delo zunanjega ministra, saj si v stranki želijo, da se najprej razčisti dogajanje, povezano z arbitražnim sporazumom.JANA KREBELJ


Najbolj brano