Gostoljubje je doma na Primorskem

Na tekmovanju Moja dežela, lepa in gostoljubna so številne najvišje ocene spet šle na Primorsko. Naj srednje veliko mesto je Nova Gorica, najboljši mladinski hotel Hostel Pliskovica, najboljši kamp je Kamp Koren, “glas ljudstva” pa je Cerkno ocenil kot najbolj gostoljuben turistični kraj.

Najvišjo oceno med srednje velikimi mesti si je priborila Nova 
Gorica. Foto: Mitja Marussig
Najvišjo oceno med srednje velikimi mesti si je priborila Nova Gorica. Foto: Mitja Marussig

PRIMORSKA > V akciji je komisija Turistične zveze Slovenije tudi letos ocenjevala mesta, turistične, zdraviliške in izletniške kraje, tematske poti, kampe, mladinska prenočišča, mestna, trška in vaška jedra, svoje zmagovalce pa so izbrali tudi ljudje na spletnem glasovanju.

Med srednje velikimi mesti je spet slavila Nova Gorica, ki je ponovila uspeh iz leta 2013, in je po mnenju komisije med drugim “ujela val vinsko-kulinaričnih dogodkov, saj je bogatejša za nekaj zelo solidnih vinotek in trendovskih lokalov. Vedno bolj živahna pa je tudi scena butičnih pivovarn.” Postojna je z jamo in muzejem Krasa v tej kategoriji osvojila tretje mesto.

Drugi najboljši turistični kraj je po mnenju komisije Piran, kot “najbolj turistična občina na slovenski obali, ki se lahko skozi vse leto pohvali z največ nočitvami. Mesto se trudi za trajnostno usmeritev v smeri zelene mobilnosti.” Glas ljudstva pa je prvo mesto v tej kategoriji dodelil Cerknemu, ki se ponaša z inovativno ponudbo gozdnega selfnessa, gostoljubnostjo na turističnih kmetijah in razvojem kolesarskega in tekaškega turizma.

Primorska ima bisere tudi med mestnimi in vaškimi jedri. Med prvimi je letos Idrija osvojila drugo mesto. Prepričalo je z urejeno infrastrukturo in najboljšim evropskim muzejem industrijske in tehniške dediščine, zaščita Unesca in 500-letna zgodovina rudarstva, ki zdaj poganja turizem. Prav tako drugo mesto je šlo vaškemu jedru Marezig z obilo prireditev. “Pohvala za park z razglediščem, urejene parkirne prostore, gostinske objekte in ponudbo istrske kulinarike,” so razložili v komisiji.

Primorska pa ima očitno najboljše mladinske hotele. Na vrhu je Hostel Pliskovica, ki se dotakne “z dušo kraškega človeka, ki je ujeta v kamen in arhitekturo” in bogato kraško ponudbo. Drugi je YH Postojna Proteus, “uspešnica med tujimi popotniki, ki izstopa z izvirnim dizajnom skupnih prostorov in mladostnim pohištvom,” tretji pa MC hostel Ajdovščina, s katerim se aktivno prebujajo turistični potenciali tega območja. Med kampi pa je znova zmagal kobariški Kamp Koren, ki ne prepriča samo z ekološko grajenimi brunaricami in izjemno naravno kuliso, pač pa tudi ozaveščenostjo o sonaravnem turizmu. MM


Najbolj brano