Gostinci bodo morali označiti jedi z alergeni

Gostinci iz EU so morali temeljito preveriti kuharske recepte, po katerih kuhajo. Prihodnji teden, 13. decembra, bo namreč treba začeti uporabljati uredbo, po kateri morajo gostinci v svojih obratih na vidnem mestu označiti, katere alergene vsebujejo posamezne jedi. Prav tako pa morajo biti alergeni dovolj vidno označeni na embalažah živil v trgovinah. Na seznamu je 14 alergenov, od jajc, rib, oreščkov in še marsičesa.

Jedilnih listov ne bo treba menjavati, tabele jedi in alergenih snovi pa bodo morale biti na vidnem mestu. Foto: STA
Jedilnih listov ne bo treba menjavati, tabele jedi in alergenih snovi pa bodo morale biti na vidnem mestu. Foto: STA

LJUBLJANA, BRUSELJ > “Oprostite, prosim, odnesite te polnjene bučke nazaj. Šele zdaj vidim, da so v njih rakci, jih ne smem, ker sem alergična.” V takšni situaciji se neredko znajde znanka, ki ima močno alergijo na rakce in mehkužce. To ni kaprica, saj tvega zadušitev, če pomotoma zaužije kaj morskega.

Po novem do takšnih presenečenj ne bo več smelo prihajati, saj bodo snovi, ki pri nekaterih ljudeh povzročajo alergijo ali preobčutljivost, v vseh gostilnah morale biti posebej označene.

Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom vključuje obvezno označevanje 14 alergenov. To so: žito z glutenom, raki, jajca, ribe, arašidi, soja, mleko in mlečni proizvodi z laktozo, oreščki, listna zelena, gorčično seme, sezamovo seme, žveplov dioksid, volčji bob in mehkužci.

Jedilnih listov ne bo treba menjati

Naši gostinci so na to pripravljeni, zagotavljajo na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Sprva jih je skrbelo, da bodo morali gostinci povsem na novo napisati jedilne liste, kar bi jim povzročilo dodatne stroške. A se je izkazalo, da pri nas tega ne bo treba. Gostinci lahko alergene označijo na jedilnih listih ob vsaki jedi in pijači, lahko pa zgolj naredijo dodatno tabelo jedi in alergenov, ki ga priložijo jedilnemu listu ali pa jo imajo na vidnem mestu v gostilni. V samopostrežnih menzah pa je dovolj, da alergene napišejo na liste z imenom jedi ali pijače, ki je običajno tik ob posodi z jedjo. Pomembno je, da so ti napisi zlahka vidni, jasno čitljivi in neizbrisni, poudarjajo na upravi za javno hrano.

Kuharji morajo preveriti recepte

“Gostinci si bodo res morali vzeti nekaj časa, da bodo preverili kuharske recepte in sestavine posameznih jedi, da bodo lahko pripravili tabelo. A dobro je, da jim ne bo treba zamenjati jedilnih listov in kupovati računalniških programov za spremembe jedilnih listov,” pravi Vlasta Markoja z obrtne zbornice. “Na novo uredbo se pripravljamo že od septembra in smo doslej imeli že vsaj 15 izobraževanj. Tudi čisto praktične stvari, kaj so sploh alergeni, saj so to nove stvari, o katerih se gostinci v šoli niso učili,” poudarja.

Enotno označevanje na embalaži

Alergeni bodo morali biti od 13. decembra posebej označeni ne le v gostilnah, ampak tudi v trgovinah na vseh predpakiranih živilih.

V uredbi o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom sicer podrobno določajo enotno označevanje živil za celotno Evropsko unijo, od sestavin, izvora do roka trajanja, predpisujejo celo minimalno velikost črk na embalaži. Uredba je močno posegla v označevanje živil; ocenjujejo, da so morala podjetja poenotiti označbe na več kot 80 odstotkih predpakiranih živil. Kazni za kršitelje te uredbe segajo do največ 30.000 evrov. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano