Gostilne ne iščejo samo šefov

Kuharji, natakarji, prodajalci, pa tudi gradbeniki, vozniki težkih tovornjakov ... To so kadri, po katerih na zavodu za zaposlovanje najbolj povprašujejo primorska podjetja.

Matjaž Šinigoj Foto: Leo Caharija
Matjaž Šinigoj Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Tako na severnem kot na južnem delu Primorske delodajalci iščejo podobne kadre. Če odštejemo prosta delovna mesta (gre za področji izobraževanje in zdravstvo), ki jih delodajalci morajo prijaviti že po zakonu o urejanju trga dela, podjetja na obeh primorskih službah zavoda za zaposlovanja najbolj povprašujejo po kuharjih in kuharskih pomočnikih, natakarjih, gospodinjah (v hotelih), prodajalcih, gradbincih (vsa tipična delovna mesta), voznikih težkih tovornjakov v mednarodnem prometu. Visoko na seznamu so tudi delavci v predelovalnih dejavnostih.

Podatki se nanašajo zgolj na podjetja, ki so pri zaposlovanju želela posredovanje brezposelnih oseb in so se obrnila na zavod. “V letošnjem letu je bilo največ povpraševanja na področju gostinstva in turizma, izstopajo pa Hoteli Bernardin in Turistično podjetje Adria Ankaran,” pravi Nevenka Bandelj, direktorica koprskega zavoda za zaposlovanje.

Delodajalci želijo več znanja

Podobno je tudi na severnem Primorskem. “Največ povpraševanja dobivamo iz malih in srednjih podjetij, velika podjetja praviloma sama razvijajo kadre, ki jih potrebujejo,” opaža Vesna Petric Uran, direktorica novogoriškega zavoda za zaposlovanje. Ugotavlja, da pri nekaterih profilih, denimo pri kuharjih, obstaja razkorak med znanjem in veščinami kandidatov in tistim, kar potrebujejo delodajalci: “Očitno delodajalci želijo več. Rešitev je lahko nov program usposabljanja, ki bi bil bolj po meri delodajalcev.”

Letos več zaposlitev mladih

Delodajalci praviloma ponujajo zaposlitve za določen čas, razveseljivo pa je, da se povpraševanje po delovnih mestih krepi, narašča pa tudi delež novih zaposlitev. “Letos se je do konca septembra zaposlilo 4616 brezposelnih, kar je za 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, in 1382 oseb, starih do 29 let, kar je za 26 odstotkov več. Delež mladih v vseh letošnjih zaposlitvah letos, tako že lani, znaša 30 odstotkov,” pravi Bandljeva.

Tudi novogoriške izkušnje so podobne. “V obdobju od januarja do oktobra se je zaposlilo 15 odstotkov več brezposelnih kot v enakem obdobju lani, delež mladih, vključenih v zaposlitev, pa se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povzpel na skoraj 27 odstotkov,” je zadovoljna Vesna Petric Uran.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano