Gospodarsko ministrstvo pripravlja novo vrsto pomoči podjetjem

Evropska komisija je julija lani sprejela nove smernice o državnih pomočeh, zato na gospodarskem ministrstvu pripravljajo spremembe zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah. Tem podjetjem bodo ponudili novo vrsto pomoči z namenom začasne premostitve kratkoročne likvidnostne krize.

Na gospodarskem ministrstvu pripravljajo spremembe zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah. Podjetjem bodo ponudili novo vrsto pomoči z namenom začasne premostitve kratkoročne likvidnostne krize.
Na gospodarskem ministrstvu pripravljajo spremembe zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah. Podjetjem bodo ponudili novo vrsto pomoči z namenom začasne premostitve kratkoročne likvidnostne krize. 

LJUBLJANA > Nove smernice EU ne prinašajo sistemskih sprememb na področju dodeljevanja državnih pomoči družbam v težavah, prinašajo pa modifikacije, ki lahko pripomorejo k večji selektivnosti državnih pomoči kot tudi k večji učinkovitosti. Najpozneje do 1. februarja bodo morale nadomestiti stare sheme državnih pomoči, ki jih države članice dodeljujejo na podlagi smernic iz leta 2004.

Državna pomoč je v skladu z veljavnim zakonom opredeljena kot začasna in povratna pomoč družbam v težavah, da ostanejo pri življenju, in sicer kot pomoč v času priprave načrta prestrukturiranja in kot pomoč za izvajanje tega programa. V Sloveniji se te postopke po sedanjem sistemu izvaja od leta 2005.

Z novelo zakona se bo uvedlo novo vrsto pomoči družbam v težavah, imenovano začasna pomoč za prestrukturiranje. Kot pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu, se v obdobju po globalni finančno-gospodarski krizi veliko podjetij srečuje zgolj s premostitvijo kratkoročne do srednjeročne likvidnostne krize, medtem ko njihova solventnost še ni ogrožena.

V ta namen se bo z novelo zakona družbam ponudilo dolžniški instrument državne pomoči v obliki kredita ali poroštva države za komercialni krediti z ročnostjo največ 18 mesecev. Šlo bo za razmeroma enostaven instrument, saj bo za njegovo pridobitev potreben zgolj poenostavljen program prestrukturiranja, ki pa bo moral podjetju v vsakem primeru zagotavljati povrnitev dolgoročne sposobnosti preživetja na trgu.

Ta vrsta pomoči bo namenjena le malim in srednje velikim podjetjem, dodelila pa se bo lahko le v obliki dolžniških instrumentov, piše v osnutku zakona, ki je objavljen na spletnih straneh gospodarskega ministrstva.

Z novelo zakona se bo uvedlo tudi moratorij na vračilo državnih pomoči. Te so po svojem namenu vračljive najpozneje v obdobju šestih mesecev od dneva prejema, a ker se v praksi pogosto dogaja, da postopek dodelitve pomoči traja tudi več mesecev, bo po novem ta rok začel teči šele s končno odločitvijo. Takšno prakso so smernice EU omogočale že zdaj, domača zakonodaja pa je še ni omogočala.

STA


Najbolj brano