Glede okoljskih dajatev je koalicija še neenotna

Odločitev o umiku predloga posebne trošarine za sladke pijače iz nabora ukrepov v okviru sprememb proračuna za 2015 je bila skupna odločitev vlade in koalicijskih poslanskih skupin, je pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Pri vprašanju dodatnih okoljskih dajatev pa je koalicija še neenotna.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Koalicijski partnerji so se v torek dogovorili o umiku predlaganega davka na sladke pijače. Kot je pojasnila vodja poslancev SMC v današnji izjavi za medije, so pri odločitvi tehtali predvsem stroške in širše družbene koristi, ki bi jih ta predlog potencialno imel.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek skupščini GZS ni mogel povedati nič določnega, kar se tiče okoljskih dajatev. V tem tednu bodo še razgovori na to temo, zavzemal pa se bo za gospodarstvu bolj prijazno ureditev. Ob tem je opozoril na zaveze za znižanje javnofinančnega primanjkljaja.

Minister je v predstavitvi svojega programa skupščini Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) danes v Ljubljani dejal, da je proti novim davkom in da naj gospodarstvo plača več davka s tem, ko več naredi. "Moje prizadevanje bo 'stop novim davkom', ampak je treba to videti v luči ciljnega javnofinančnega primanjkljaja, ki ga moramo doseči," je dejal. Zaveda se težave, ki jo lahko prinese zvišanje okoljskih dajatev. V tem tednu bo še imel razgovore z ministrom za finance in drugimi na temo zapiranja proračuna in si bo prizadeval, da se "zadeva izvede na gospodarstvu bolj prijazen način". "Izjava je diplomatska, a ne morem zagotoviti, v katero smer bo zadeva šla," se je opravičil donedavnim kolegom iz zbornice. Že uvodoma je povedal, da mu je bilo težko priti na "to stran", saj so pričakovanja velika, ne more pa ničesar obljubiti.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je ocenil, da dogovor na torkovem koalicijskem vrhu kaže na krepitev parlamentarne demokracije v Sloveniji. "Povedali smo vladi, da lahko zadeve rešuje na način, ki ne bo povzročil večje družbene škode. Naše sporočilo so razumeli," je pojasnil.

V ZL so nad odločitvijo vlade o umiku predloga za uvedbo posebne trošarine za sladke pijače iz nabora načrtovanih ukrepov razočarani. Napovedali so, da bodo v sodelovanju s stroko pripravili svoj predlog zakona o davku na sladke pijače. Denar iz tega naslova bi morali uporabiti namensko, to je za programe, ki bodo spodbujali in omogočali bolj zdravo življenje prebivalcev. S tem bi se zmanjšali tudi stroški za zdravstveno blagajno, so v sporočilu za javnost zapisali v ZL. Po njihovem bi uvedba tega davka sprožila širšo javno razpravo o tem, da je uživanje sladkih pijač med otroci in mladostniki eden od glavnih vzrokov za debelost in diabetes. Zato so uvedbo tega davka razumeli kot neke vrste takso na zdravju škodljive pijače.

Han: Predlagani davek ne bi prispeval k zmanjšanju debelosti in bolj zdravemu načinu življenja

"V SD smo proti novim selektivnim davkom, ki dodatno nesorazmerno obremenjujejo slovensko gospodarstvo," pa je poudaril vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Tipičen tak davek je po njegovih besedah davek na sladke pijače.

Predlagani davek po besedah Hana ne bi prispeval k zmanjšanju debelosti in bolj zdravemu načinu življenja. Z njim zbrani denar bi se namreč stekal v integralni proračun in ne v zdravstveno blagajno oziroma preventivne dejavnosti.

Drugi razlog, zaradi katerega je imel SD pomisleke do novega davka, pa je novo obremenjevanje podjetij. "Nekatere gospodarske subjekte bi ta trošarina tako obremenila, da bi lahko bil pod vprašanjem celo njihov obstoj," je poudaril.

Han je spomnil, da na proračun pomembno vpliva gospodarska rast. "Verjamem, da bo vlada gospodarsko rast podpirala z dobrimi ukrepi in da bomo manko po umiku tega predloga našli v gospodarski rasti, ki pa mora biti seveda pospremljena z investicijami," je povedal.

Ključna področja, na katerih se bo zapiral proračun za prihodnje leto, so s strani koalicije "soglasno prepoznana", je sicer zatrdila Kustec Lipicerjeva. Na nekaterih točkah bo še potrebno usklajevanje z deležniki, a pričakovati je, da bo vlada na seji v četrtek proračun zaprla, je povedala.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) pozdravlja dogovor koalicije, da predlagano trošarino za sladke pijače umaknejo iz nabora ukrepov v okviru sprememb proračuna za leto 2015. Ob tem so poudarili, da so ves čas opozarjali, da napovedane trošarine na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah ne bi imele zdravstvenih učinkov na prebivalce. Hkrati pa opozarjajo tudi na anomalijo na področju davka na dodano vrednost (DDV). "Če kupiš brezalkoholno pijačo v trgovini, je stopnja DDV 9,5-odstotna, če jo kupiš v gostinskem lokalu ali če opravljaš gostinsko dejavnost, pa je stopnja DDV 22-odstotna, kar je nesprejemljivo," poudarjajo v sekciji. Namesto tega predlagajo znižanje stopnje DDV za prodajo brezalkoholnih pijač v gostinskih lokalih, saj evropska zakonodaja dovoljuje uporabo znižane stopnje DDV tudi za prodajo brezalkoholne pijače v gostinskih lokalih.

Med glavnimi odprtimi vprašanji ostaja vprašanje relacije z občinami

Del zakona o izvrševanju proračuna bodo tako poslanci predvidoma obravnavali že na redni seji prihodnji teden. "Kar je še stvar pogajanj in usklajevanj, pa se bo predvidoma zaprlo takoj na januarskem zasedanju," je pojasnila. Med glavnimi odprtimi vprašanji ostaja vprašanje relacije z občinami.

Očitno pa v koaliciji tudi še niso usklajeni o vprašanju večje obremenitve za izpuste ogljikovega dioksida, pri kateri vlada zaenkrat vztraja.

Kustec Lipicerjeva je zatrdila, da je za koalicijo ključno vprašanje namena določene dajatve. "Pri davku na sladke pijače je bilo temeljno vprašanje vezano na vprašanje zdravja - ali bo to res izboljšalo zdravje uživalcev sladkih pijač. Pri davku na izpuste ogljikovega dioksida pa gre prvenstveno za vprašanje javnega interesa, povezanega z varovanjem okolja," je pojasnjevala.

Tako je prvi davek vezan na individualno vprašanje zdravja, saj se vsak posameznik lahko sam odloča, ali bo kupil sladko pijačo. Pri okoljskih dajatvah pa mora vlada v funkciji varovalke javnega interesa skrbeti za zdravo okolje, je menila vodja poslancev SMC.

S to logiko pa se ne strinjajo povsem v SD. Tako je Han povedal, da je njegovo stranko v načrtovanem proračunu motila selektivna obdavčitev gospodarstva, in to tako glede kvot ogljikovega dioksida kot sladkih pijač. "Ampak verjamem, da se bodo te zadeve rešile," je dejal.

Han verjame tudi v možnost dogovora z občinami. Kot je poudaril, je županom treba pustiti investicijski denar. "Če pa privarčujejo pri porabi, da ne bodo imeli šotorov in Severin, pa tudi nič hudega. Dobri župani znajo varčevati, kjer je potrebno," je poudaril.

STA


Najbolj brano