Glavnega izvajalca bodo izbrali v enem mesecu

Islamska skupnost v Sloveniji še ni izbrala glavnega izvajalca del za izgradnjo Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani. Kot je povedal tajnik Nevzet Porić, pogovori in pogajanja s ponudniki še tečejo, sam pa računa, da bi lahko bil izvajalec izbran v enem mesecu.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Po Porićevih besedah bo šlo pri centru, katerega osrednji del bo seveda džamija, za enega lepših v širšem prostoru.

Notranjost bo v modernem stilu, ki bo imel tradicionalno noto. Osnova bo kocka, visoka 24 metrov, znotraj katere bo kupola. Ta bo stala nad molilnim prostorom in bo iz modrega tekstila.

Objekt bo imel en minaret, visok 40 metrov, kar je tudi višina, ki jo dopušča prostorski načrt občine.

Želijo si, da bi glavna dela stekla februarja ali marca letos in bi bila zaključena v dveh ali treh letih. Pri tem je sama dinamika izgradnje po besedah Porića v veliki meri odvisna predvsem od denarja. Del denarja naj bi dobili iz Katarja, kar pa ne bo dovolj. Finančno konstrukcijo tako še sestavljajo.

Poleg prostora za molitev bo imel center še umivalnico za obredno umivanje, po en izobraževalni, administrativni in stanovanjski objekt, v kleti pa so predvidena parkirišča, restavracija in telovadnica.

Na objektu bo veliko stekla in belega vidnega betona, preko katerega ne bo ometa, kar je po besedah Porića tudi trend v Evropi.

Kako bo potekala gradnja, je po njegovih besedah odvisno predvsem od pogovorov z izvajalcem, verjetno pa bo šlo za več faz.

Trenutno je zaključena prva faza, v kateri so izkopali gradbeno jamo, prestavili kanal za meteorne vode ter zgradili dva oporna zidova. V naslednji fazi bodo skušali narediti vse, kar bo stalo v zmelji, nato pa se bodo osredotočili na izgradnjo same džamije.

STA


Najbolj brano