Gibanje za otroke in družine že zbralo 5000 podpisov podpore zakonskim spremembam

V Gibanju za otroke in družine so v treh dneh zbrali zadostno število podpisov podpore za spremembe zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Kot so sporočili, so zbrali več kot potrebnih 5000 podpisov, v državni zbor pa jih bodo vložili v naslednjih dneh.

Metka Zevnik in Aleš Primc, sovoditelja Koalicije Za otroke 
gre!  Foto: Tamino Petelinsek
Metka Zevnik in Aleš Primc, sovoditelja Koalicije Za otroke gre!  Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov podpore je začel teči 1. septembra, pobudniki pa bi podpise lahko zbirali do vključno 30. oktobra.

Zakonske spremembe, ki jih predlagajo, je Gibanje za otroke in družine predstavilo v ponedeljek v Slovenj Gradcu. V gibanju predlagajo spremembo zakona tako, da bo ta omogočal starim staršem prevzem skrbi za vnuka in tudi posvojitev v primeru, da otrok ostane brez staršev.

Predlagajo tudi, da bo moral pristojni organ pri imenovanju skrbnika upoštevati poslednjo voljo enega ali obeh staršev, če sta jo izrazila v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drugačen nedvoumen način.

Predlagane spremembe med drugim predvidevajo tudi, da se zaradi varovanja otrokove koristi staršem nemudoma odvzame roditeljska pravica, če ti storijo kaznivo dejanje hujših telesnih poškodb v družini ali če umorijo zakonca, partnerja, svojega otroka ali otrokove stare starše.

Kot so poudarili v gibanju, spremembe zahtevajo zato, da se primer dečkov iz Velenja ne bi ponovil.

Ko bodo pobudniki v DZ vložili potrebnih 5000 podpisov, bo predsednik DZ o vložitvi predloga zakona obvestil poslanke in poslance, predlog zakona bo tudi javno objavljen, z dnem objave pa se bo tudi začel (redni) zakonodajni postopek.

STA


Najbolj brano