Gauck: Nemčija Sloveniji nikakor ne želi diktirati

Predsednik republike Borut Pahor je ob obisku nemškega kolega Joachima Gaucka izpostavil pozitivne gospodarske kazalce v Sloveniji kot priložnost za izvedbo strukturnih reform in krepitev sodelovanja z Nemčijo. Gost je ocene o gospodarskem stanju Slovenije označil kot realističen optimizem. Obljubil je pomoč in sodelovanje Nemcev, a ne diktata.

Joachima Gaucka so v Ljubljani zelo toplo sprejeli Foto: STA
Joachima Gaucka so v Ljubljani zelo toplo sprejeli Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je na novinarski konferenci po pogovorih z nemškim predsednikom spomnil Pahor, sta vladi Nemčije in Slovenije leta 2011 s sprejetjem deklaracije o poglobljenem sodelovanju dali odnosom med državama strateški pomen.

Odbor 2014 je danes svoje zborovanje izpred ljubljanskega okrožnega sodišča preselil pred bližnji hotel Union, kjer je večja skupina protestnikov želela nemškega predsednika Joachima Gaucka opozoriti na svoje zahteve po reformi slovenskega sodstva. Brez teh sprememb bodo druge reforme v Sloveniji brez pomena, je dejal član obora Aleš Primc. Ta je dejal, da so se pred hotelom zbrali zato, ker v zgradbi poteka okrogla miza o dialogu, a Odbor 2014 nanjo ni bil povabljen. Udeleženci shoda, opremljeni z napisi "Free JJ" (Svoboda JJ) in "Wir wollen fair justiz" (Zahtevamo pošteno sodstvo) so vzklikali imeni Janeza Janše in Toneta Krkoviča, obsojencev v primeru Patria. Po nekaj minutah pred hotelom je Primc dejal, da jih je državni protokol obvestil, da so preglasni in da naj izklopijo zvočnik, kar so tudi storili, a šele po tem, ko so protokol obtožili, da krši njihovo pravico do svobodnega izražanja. So pa predstavniki odbora danes na svojo pobudo obiskali nevladno organizacijo za človekove pravice AIS. Kot so za STA pojasnili v AIS, sta se direktorica Nataša Posel in predsednica Dragana T. Trivunžda s sodelavci sestali s predstavniki Odbora 2014, Davidom Tasičem, Andrejem Aplencem, Alešem Hojsom in Tonetom Kuntnerjem

Politično in gospodarsko sodelovanje se je od tedaj opazno krepilo, z današnjim obiskom pa dobiva to "dvostransko strateško zavezništvo" še dodaten pomen. Gauck se namreč v Sloveniji mudi v času gospodarskega okrevanja naše države, je poudaril Pahor. "Slovenija se vrača," je dejal.

Po besedah Pahorja Slovenci imamo in želimo imeti zelo podobno korporativno kulturo kot Nemčija. Slovenija ima z nemškimi investicijami v glavnem zelo dobre izkušnje, saj nemška podjetja v njej vidijo poslovne priložnosti strateške narave.

Tudi nemški predsednik je izpostavil odlične odnose med državama. Pri tem ni izpostavil le gospodarskega sodelovanja, ampak tudi to, da Nemčija in Slovenija delita iste vrednote ter zelo podobno gledata na razmere v svetu, še posebej ko gre za Zahodni Balkan.

Kot je dejal, je danes slišal optimistične ocene glede zmanjšanja zadolženosti in gospodarske rasti v Sloveniji in ocenil, da je to kot pravi "realističen optimizem" - ko z vizijo pozitivnega rezultata ostajamo v stiku s stvarnostjo. Za že izvedene transformacijske korake je Sloveniji čestital, pri njihovem nadaljevanju in pospeševanju pa obljubil pomoč in podporo.

Kot je sicer opozoril, Nemčija Sloveniji nikakor ne želi diktirati, da mora privatizacijo izvesti čim hitreje. A politični transformaciji mora slediti še gospodarska in pri tem je Nemčija Sloveniji pripravljena skupaj z drugimi državami ponuditi pomoč in izkušnje, je dejal.

Posebej je izpostavil potrebo po socialnem dialogu in širšem družbenem soglasju za spremembe ter spomnil, da so v Nemčiji kulturo konsenza uspeli vzpostaviti, kar je koristilo celotni družbi.

STA


Najbolj brano