Gašperšič po “nepotrebnih konfliktih” pričakuje boljše sodelovanje z Luko

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob današnjem dogajanju v Luki Koper in odstopu prvega moža SDH Marka Jazbeca izrazil pričakovanje, da bo “po vseh teh napetostih, nepotrebnih konfliktih in pritiskih, sledilo obdobje intenzivnega sodelovanja z Luko Koper”, s ciljem čim prejšnje izgradnje drugega tira.

Peter Gašperšič Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Peter Gašperšič Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Od drugega tira bodo namreč imeli korist tako Luka Koper, Slovenske železnice, kot tudi celotno slovensko gospodarstvo, je ocenil Peter Gašperšič v sporočilu za medije, ki so ga poslali z ministrstva.

Zaradi dogajanja v Luki Koper, kjer so delavci zaustavili delo v luki in blokirali delovanje pristanišča, je namreč Jazbec napovedal odstop s čela uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Napovedano je namreč bilo, da bodo na današnji skupščini Luke na predlog SDH zamenjali tri nadzornike, vključno s predsednico nadzornega sveta Alenko Žnidaršič Kranjc. A je SDH z dnevnega reda umaknil ta predlog.

Jazbec sicer meni, da je bila odločitev o zamenjavi treh nadzornikov sprejeta strokovno in odgovorno, kar je s svojim sklepom potrdil tudi nadzorni svet SDH.

S predlogom menjave nadzornikov pa se ne strinjajo ne vodstvo Luke ne predstavniki zaposlenih. V Kopru so prepričani, da namerava SDH s to menjavo škoditi sicer dobro poslujočemu podjetju in prek poznejše menjave uprave tlakovati pot k privatizaciji oz. prodaji Luke tujcem.

V upravi SDH ob podpori nadzornikov holdinga medtem opozarjajo na nekatere vidike poslovanja družbe, kot so stroški dela in izvajanja pristaniških storitev. Opozorila prihajajo tudi iz vladnih vrst.

Židan: Odstop Jazbeca ne sme pomeniti odstopa od razčiščevanja zadev v Luki Koper

Predsednik SD Dejan Židan upa, da današnji odstop Marka Jazbeca s čela uprave SDH ne pomeni tudi odstopa od razčiščevanja zadev okoli Luke Koper. Kot je dejal, so bile obtožbe med predstavniki SDH in nadzornim svetom ter upravo Luke Koper v zadnjih tednih tako hude, informacije pa tako nasprotujoče, da je treba stvari razčistiti.

“Zlasti me je zaskrbelo, ko je spregovorila predsednica nadzornega sveta Luke Koper Alenko Žnidaršič Kranjc in dejala, da so ji zaradi njenega dela v korist Luki celo zagrozili s smrtjo,” je dejal Židan v odzivu na odstop Jazbeca.

Poudaril je, da imamo državljani pravico vedeti resnično stanje v Luki. Ob tem pa je državno premoženje treba voditi učinkovito in transparentno.

Jazbec je napovedal odstop s čela uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) v luči današnjega dogajanja v Luki Koper, kjer so delavci zaustavili delo v luki in blokirali delovanje pristanišča.

Napovedano je namreč bilo, da bodo na današnji skupščini Luke na predlog SDH zamenjali tri nadzornike, vključno s predsednico nadzornega sveta Žnidaršič Kranjčevo. A je SDH z dnevnega reda umaknil ta predlog.

Z menjavo nadzornikov se ne strinjajo ne vodstvo Luke ne predstavniki zaposlenih. V Kopru so prepričani, da namerava SDH s to menjavo škoditi sicer dobro poslujočemu podjetju in prek poznejše menjave uprave tlakovati pot k privatizaciji oziroma prodaji Luke tujcem. V upravi SDH ob podpori nadzornikov holdinga medtem opozarjajo na nekatere vidike poslovanja družbe, kot so stroški dela in izvajanja pristaniških storitev. Opozorila prihajajo tudi iz vladnih vrst.

Erjavec ni presenečen nad Jazbečevim odstopom

Predsednik Desus Karl Erjavec pravi, da je odstop Marka Jazbeca z mesta predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) v skladu z njegovimi pričakovanji. Po pogovoru z upravo Luke Koper ni mogel razumeti, kakšni so bili razlogi, da je SDH predlagal zamenjavo nekaterih nadzornikov Luke, je dejal na novinarski konferenci.

Zaradi dogajanja v Luki Koper, kjer so delavci zaustavili delo v luki in blokirali delovanje pristanišča, je namreč Jazbec napovedal odstop s čela uprave SDH.

Napovedano je bilo, da bodo na današnji skupščini Luke na predlog SDH zamenjali tri nadzornike, vključno s predsednico nadzornega sveta Alenko Žnidaršič Kranjčevo. A je SDH z dnevnega reda umaknil ta predlog.

Jazbec sicer meni, da je bila odločitev o zamenjavi treh nadzornikov sprejeta strokovno in odgovorno, kar je s svojim sklepom potrdil tudi nadzorni svet SDH.

S predlogom menjave nadzornikov pa se ne strinjajo ne vodstvo Luke ne predstavniki zaposlenih. V Kopru so prepričani, da namerava SDH s to menjavo škoditi sicer dobro poslujočemu podjetju in prek poznejše menjave uprave tlakovati pot k privatizaciji oziroma prodaji Luke tujcem.

V upravi SDH ob podpori nadzornikov holdinga medtem opozarjajo na nekatere vidike poslovanja družbe, kot so stroški dela in izvajanja pristaniških storitev. Opozorila prihajajo tudi iz vladnih vrst.

STA


Najbolj brano