Drugi tir gre na razpis

Vlada bo projekt gradnje drugega tira prijavila na razpis za evropska sredstva, ki je odprt do 26. aprila, vire financiranja pa bi iskala naknadno, med letom. Koalicija rešitev za manjkajočo milijardo vidi v javno-zasebnem partnerstvu.

Vlada bo naredila vse, da projekt drugega tira prijavi na evropski razpis. O prijavi več ne govorijo v pogojnikih.  Foto: STA
Vlada bo naredila vse, da projekt drugega tira prijavi na evropski razpis. O prijavi več ne govorijo v pogojnikih.  Foto: STA

LJUBLJANA Vlada bo naredila vse, da bo projekt gradnje drugega tira Divača-Koper do 26. februarja prijavila na razpis za evropska sredstva, je po koalicijskem sestanku, posvečenem zlasti usodi drugega tira, povedal premier Miro Cerar. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič o prijavi na razpis za evropska sredstva iz instrumenta za povezovanje Evrope (CEF) zdaj ne govori več v pogojnikih. Slovenija bo februarja kandidirala za evropski denar, v prijavi pa navedla, da bo poleg evropskega denarja projekt financiran še iz javno-zasebnih partnerstev, je dejal po včerajšnjem sestanku.

Novoustanovljena Civilna iniciativa za izgradnjo drugega tira s peticijo zahteva takojšnji začetek gradnje 2. tira Koper-Divača.

“Različne oblika javno-zasebnega partnerstva so možne. Točno katera bo izvedena, bo treba še preučiti in tekom letošnjega leta te možnosti tudi poiskati,” o tem, da je odprto še vse, tudi možnost poiskati koncesionarja, pravi Gašperšič. Slovenija lahko na razpisu kandidira za nekaj manj kot 400 milijonov evrov. Do 1,4 milijarde evrov, kolikor naj bi stal drugi tir, manjka torej še dobra milijarda. Koalicija je s seznama možnih virov skoraj zagotovo že črtala proračunski denar.

Pomemben sklep koalicijskega pogovora je, da se bo vlada do konca februarja prijavila na razpis, o ostalih “modalitetah” pa se bodo pogovarjali naknadno, je po sestanku povedal predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan. Židan je sicer že pred sestankom omenjal tri možne načine financiranja drugega tira, nikakor pa v SD ne bi pristali na to, da bi ga financirali s prodajo Luke Koper.

V koaliciji naj bi se zdaj poleglo tudi nezadovoljstvo z Gašperšičem, ki je revolt nedavno povzročil z izjavo, da bi s prijavo na razpis za evropska sredstva veljalo počakati do prihodnjega leta. Včeraj so se pojavile celo govorice, da na bi poslanci zbirali podpise proti Gašperšiču. SD ga podpira, Cerar pa je podporo ministru iz kvote še enkrat potrdil: “Minister vseskozi uživa tako mojo podporo kot tudi podporo koalicijskih partnerjev. Vse tisto, kar se je pisalo drugače, je bilo dezinformacija.”

JANA KREBELJ


Najbolj brano