Gasilci tožijo zaradi neizplačevanja višjega nadomestila za prehrano v nočnem času

Sindikat poklicnega gasilstva je danes na mariborsko delovno in socialno sodišče vložil tožbo zaradi neizplačevanja višjega nadomestila za prehrano v nočnem času. Zahtevajo tudi poračun za nazaj. Glede na dejstvo, da se višje nadomestilo ne izplačuje že devet let, dolg do vseh gasilcev ocenjujejo na blizu milijona evrov.

David Švarc Foto: STA
David Švarc Foto: STA

LJUBLJANA > Sekretar sindikata David Švarc je pojasnil, da 50 odstotkov višje nadomestilo za prehrano v času nočnega dela določa zakon o varstvu pred nesrečami. A z izjemo Trbovelj te zakonske obveznosti direktorji gasilsko reševalnih zavodov drugod ne spoštujejo.

Dejal je, da so delodajalce poklicnih gasilcev v javnih zavodih od junija večkrat pozvali k spoštovanju veljavne zakonodaje, a brez uspeha. Naleteli so na sprenevedanje in ignoranco, zato so se odločil za tožbo, je pojasnil.

Tožbo za enega gasilca so vložili v Mariboru, eno bodo še v Ljubljani, kjer sta največja zavoda, služili pa bosta kot vzorčna primera za vse druge gasilce.

Švarc je pojasnil, da so bili v sindikatu na nespoštovanje te zakonske obveznosti opozorjeni šele letos, čeprav praktično skoraj noben zavod tega ni izplačeval že od leta 2006. “Naši člani, gasilci, pa počnejo vse kaj drugega, kot pa se ukvarjajo s svojimi plačami in plačilnimi listinami,” je dodal.

V devetih letih je dolg po njegovih besedah narasel že skoraj na milijon evrov. Gre za približno 1300 evrov neobdavčenega denarja vsakemu gasilcu, kar pa ne vključuje pripadajočih obresti.

STA


Najbolj brano