Gasilci od direktorjev zavodov zahtevajo vrnitev neupravičeno prejetega denarja

Inšpektorat za javni sektor je po prijavi sindikata poklicnega gasilstva zaradi utemeljenega suma, da si nekateri direktorji gasilskih javnih zavodov nezakonito izplačujejo dodatke k plači, v nadzoru v treh enotah ugotovil nepravilnosti, je danes povedal sindikat. Zahteva, da trije direktorji, med njimi je tudi Vilij Bržan iz Gasilske brigade Koper, vrnejo neupravičeno prejeti denar z obrestmi vred.

Vilij Bržan, direktor  in poveljnik Gasilske brigade Koper Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Vilij Bržan, direktor in poveljnik Gasilske brigade Koper Foto: Tomaž Primožic/Fpa

LJUBLJANA > Inšpekcijski nadzor v poklicnih gasilskih enotah Celje, Krško in Koper je ugotovil številne nepravilnosti in nezakonitosti glede izplačevanja dodatkov za delovno uspešnost, dodatka za stalno pripravljenost in nadurnega dela, je na današnji novinarski konferenci povedal sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc.

Kot je povzel ugotovitve inšpektorata, sta si direktorja poklicnih gasilskih enot v Celju in Krškem dodatek za stalno pripravljenost izplačevala nezakonito. Soglasje pristojnega ministra za izplačilo je veljalo za izjemne primere, medtem ko sta si direktorja dodatek v obdobju od avgusta 2014 do maja letos izplačevala nenehno vsak mesec.

Direktor celjske enote je tako prejel skoraj 19.400 evrov, krške pa 16.500 evrov, je ugotovitve inšpektorata sporočil Švarc.

Inšpektorat je po njegovih besedah ugotovil tudi nezakonitosti pri izplačevanju delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela. Direktor v Celju je tako med letoma 2014 in 2016 prejel več kot 13.000 evrov. V tem obdobju je v nasprotju z zakonodajo prejel tudi skoraj 5000 evrov zaradi delovne uspešnosti pri prodaji blaga in storitev na trgu.

Sindikat pri že izrečenih ukrepih inšpektorata izraža nestrinjanje s tem, da se ukrepa v skladu s 3.a členom zakona o sistemu plač v javnem sektorju. V skladu s tem členom javni uslužbenec lahko vrne preveč izplačano plačo le za obdobje zadnjih desetih mesecev pred prenehanjem izplačevanja previsokega zneska plače in največ v višini dvakratnika osnovne plače.

“Zahtevamo, da vrnejo vsa neupravičeno prejeta sredstva z obrestmi vred,” je dejal Švarc. “Njihova dejanja so bila zavestna, zato jih je kot taka treba tudi sankcionirati. Prav tako tudi vse odgovorne, ki so jim to omogočali,” je dodal.

Inšpektorat se glede nekaterih vprašanj še ni odločil, saj želi najprej prejeti odgovore inšpektoratov za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za delo, na katera se je obrnil.

Direktorji v omenjenih enotah po opozorilu sindikata nimajo končane šole za poklicnega gasilca, kar zahteva zakon o gasilstvu. Zasedajo pa delovno mesto direktor-poveljnik, ki ga ni niti v katalogu delovnih mest niti v naboru delovnih mest v kolektivni pogodbi za poklicno gasilstvo, so dodali v sindikatu.

STA


Najbolj brano