Gantar: Vsem predstavljenim zahtevam zdravnikov se v tem trenutku ne da ugoditi

Ministrica Milojka Kolar Celarc je koaliciji predstavila pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides. Podpredsednik Desus Tomaž Gantar je povedal, da se v tem trenutku vsem zahtevam Fidesa ne da ugoditi, časa je premalo. Minister Boris Koprivnikar pravi, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o plačah, a ne tako, da bi ogrozili enotni plačni sistem.

Ministrica Milojka Kolar Celarc je koaliciji predstavila pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ministrica Milojka Kolar Celarc je koaliciji predstavila pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Ministrica za zdravje Kolar Celarčeva je namreč vrhu koalicije predstavila predlog sporazuma s Fidesom, na podlagi katerega bi zdravniški sindikat zamrznil stavko. Po koalicijskem srečanju se je ministrica vrnila na pogajanja s sindikatom.

Koalicijski partnerji neposredno niso želeli govoriti o tem, kakšen natančno je dogovor koalicije in kaj bo ministrica sindikatu predstavila.

Kot je po odhodu s koalicijskega srečanja novinarjem povedal Gantar, so se pogovarjali o možnosti reševanja problema. Po njegovih besedah se je treba o določenih zadevah temeljito pogovoriti. "Upam, da bodo zdravniki ministrico razumeli, da si je za reševanje takšnih vprašanj treba vzeti malo več časa," je dejal Gantar.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je pojasnil, da v vladni koaliciji prepoznavajo v zdravstvu vrsto težav in preobremenjenost zdravnikov. Povedali so že, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o zahtevi zdravnikov glede popravkov plačnega sistema, vendar na način, ki ne bo ogrozil delovanja enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

Predsednik SD Dejan Židan upa, da se bo ministrici uspelo dogovoriti, da pride do zamrznitve zdravniške stavke v korist bolnikov. Ob tem pa je Židan spomnil tudi na obljube ministrice, da bo kmalu vložila več zakonov, ki bi naj pomenili neke vrste reformo in bodo reševali določene težave.

Sicer pa je tudi zdravništvo pozval, da zdaj pomagajo zlasti bolnikom in skupaj iščejo rešitve tudi za preobremenjene zdravstvene delavce, ne pa da iščejo način za izstop iz enotnega plačnega sistema. Želje po višjih plačah so namreč legitimne tudi pri drugih skupinah v javnem sektorju, je poudaril Židan.

STA


Najbolj brano