GZS za pregleden in strateško koristen umik države iz gospodarstva

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podpira privatizacijo slovenskega gospodarstva na pregleden in strateško premišljen način. Prepričani so, da je privatizacija nujna za nov razvojni zagon Slovenije, seveda če je pregledna in preudarna, kakršno mora biti tudi ravnanje s kupnino od privatizacije, ki naj bo namenjena zniževanju dolga.

Gospodarska zbornica Slovenije podpira privatizacijo slovenskega gospodarstva na pregleden in strateško premišljen način. Foto: STA
Gospodarska zbornica Slovenije podpira privatizacijo slovenskega gospodarstva na pregleden in strateško premišljen način. Foto: STA

LJUBLJANA > V Sloveniji je pod neposrednim ali posrednim lastniškim vplivom države več kot 600 podjetij ter pretežni del bančnega in zavarovalniškega sektorja, ki skupaj zaposlujejo 95.000 ljudi. “Vzajemna povezanost gospodarskih družb in finančnega sektorja onemogoča boljši in hitrejši gospodarski in splošni razvoj države ter predstavlja breme za davkoplačevalce,” so poudarili na GZS.

Po njihovem mnenju so izkušnje iz preteklosti pokazale, da je država slabo upravljala svoje premoženje, pa naj gre za poslovanje podjetij ali tudi privatizacijske postopke, predvsem v prejšnjem desetletju. Državne družbe so bile pogosto bankomat za različne politične cilje in interese s politiko povezanih delov elit v družbi, so dodali. Slabo poslovanje družb v državnem lastništvu je državi, tako GZS, prineslo 1,5 milijarde evrov manj potencialnega dobička.

Zato se GZS zavzema za privatizacijo, ki bo pregledna in strateško koristna za Slovenijo, njeno gospodarstvo, zaposlene in davkoplačevalce. Z umikom države iz lastništva dobršnega dela finančnih ustanov in podjetij se bomo, kot so prepričani, šele približali povprečnemu razmerju med državnim in zasebnim lastništvom gospodarskih družb v EU. Predvsem pa bomo s tem v Slovenijo privabili svež kapital, sveže poslovne ideje, novo znanje in nove tržne priložnosti za podjetja.

Pri tem na GZS opozarjajo, da prav “preudarnost, premišljenost in strateško usmerjenost” nekateri akterji v javni razpravi o privatizaciji izrabljajo tudi kot izgovor proti umiku države iz gospodarstva. Takšni argumentaciji GZS nasprotuje, saj meni, da brez umika države in s tem politike iz dobršnega dela gospodarstva ne moremo ne uspešno razvijati slovenskega gospodarstva ne uspešno tekmovati na globalnih trgih.

STA


Najbolj brano