GZS za letos napoveduje 2,1-odstotno gospodarsko rast

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) Sloveniji za letos napoveduje 2,1-odstotno gospodarsko rast. S tem je GZS zvišala svojo napoved iz lanske jeseni, kot glavni razlog za to pa navedla boljše obete glede zasebne porabe. Za leto 2016 napoveduje 1,8-odstotno gospodarsko rast.

Gospodarska zbornica Slovenije Sloveniji za letos napoveduje 2,1-odstotno gospodarsko rast.  Foto: STA
Gospodarska zbornica Slovenije Sloveniji za letos napoveduje 2,1-odstotno gospodarsko rast.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Glavni generatorji optimizma potrošnika bodo nizke obrestne mere, nezadolženost gospodinjstev in izboljšanje stanja na trgu delovne sile,” so v GZS zapisali v danes objavljeni napovedi. Jeseni so napovedali 1,6-odstotno rast.

Med glavnimi generatorji rasti bodo po mnenju GZS poleg zasebne porabe izvoz in investicije iz iztekajoče finančne perspektive.

Za leto 2016 1,8-odstotna gospodarska rast

Za leto 2016 napoveduje 1,8-odstotno gospodarsko rast, ki bo po mnenju zbornice temeljila na dodatnem pospešku pri rasti zasebne porabe ter izvozu. Investicije v osnovna sredstva naj bi upadle, ker projekti za novo perspektivo še niso pripravljeni, zasebne naložbe (predvsem podjetij) pa naj bi se povečale.

Izvoz naj bi se letos povečal za 4,8 odstotka, prihodnje leto pa za 5,3 odstotka. Rast izvoza je posledica ugodnih indeksov nabavnih menedžerjev (PMI) na glavnih izvoznih trgih, pravijo v GZS.

Trend v izvozu zdravil v države nekdanje Sovjetske zveze v lanskem letu ni tako upadel, kot bi pričakovali, so zapisali in dodali, da je zato pričakovati večji učinek letos, vendar bo ta omejen, saj izvoz v Rusijo predstavlja šest odstotkov celotnega blagovnega izvoza. Tudi rast industrijske proizvodnje, ki je visoka, napoveduje višanje izvoza. Pričakujejo pa večjo rast uvoza, ker zaradi povečane zasebne porabe običajno raste hitreje.

Zasebna potrošnja naj bi letos porasla za 1,2 odstotka, prihodnje leto za 1,4 odstotka. Razlog vidijo v izboljšanem razpoloženju potrošnikov, realni rasti plač in rasti zaposlenosti. Negotove oblike zaposlovanja sicer omejujejo nakup trajnih dobrin (stanovanja, vozila), saj mladi kreditojemalci niso toliko kreditno sposobni oziroma veljajo za bolj tvegane komitente pri bankah in lizinških družbah.

Država se je zavezala k zniževanju javnofinančnega primanjkljaja, zato GZS ocenjuje, da bo v letu 2015 znižala javno porabo za 0,4 odstotka. Prihodnje leto naj bi se padanje javne porabe ustavilo.

Investicijska potrošnja naj bi letos porasla za 2,5 odstotka, prihodnje leto pa upadla za odstotek. GZS pri investicijah pričakuje okoli 350 milijonov evrov več javnih investicij ter vendarle tudi rast zasebnih naložb. Prebivalstvo se bo bolj odločalo za obnove toplotne izolacije stavb. Tudi število prodanih nepremičnin narašča, kar bo še dodatno povečalo izdelavne in dodelavne storitve, napoveduje zbornica.

GZS po zadnji anketi med podjetji ugotavlja, da glavnina podjetij pričakuje rast prodaje, predvsem na tujih trgih, medtem ko na domačem trgu ne pričakujejo bistvenih sprememb. Dobičkonosnost družb naj bi se povečala. Družbe naj bi tudi več investirale, predvsem v osnovna sredstva, od tega več v zgradbe in opremo. Podjetja naj bi neto zaposlovala.

Za leto 2016 optimizem gospodarstvenikov še večji

Za leto 2016 je optimizem gospodarstvenikov glede na leto 2015 še večji. Podjetja naj bi beležila nadaljevanje rasti dobičkonosnosti, večje bo zaposlovanje. Med glavnimi ovirami pri poslovanju podjetja omenjajo administrativna bremena, ki jim sledi šibko domače povpraševanje, in sicer bistveno bolj kot dostop do financ.

GZS opozarja, da je treba čas gospodarske rasti izkoristiti za nadaljevanje in pospešitev strukturnih reform - pokojninske reforme in reforme zdravstvenega sistema, pospešiti je treba prestrukturiranje gospodarstva.

STA


Najbolj brano