Furs v nadzor delodajalcev pri plačevanju prispevkov

Finančna uprava (Furs) bo v prihodnjih mesecih izvajala dodaten nadzor pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost. Preverjali bodo, ali delodajalci, ki kljub pozivu za predložitev obračunov prispevkov teh niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač, so sporočili iz Fursa.

Finančna uprava  bo v prihodnjih mesecih izvajala dodaten  
nadzor pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo 
obračunov prispevkov za socialno varnost. Foto: STA
Finančna uprava bo v prihodnjih mesecih izvajala dodaten nadzor pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost. Foto: STA

LJUBLJANA > Furs bo delodajalce pozval k predložitvi obračunov prispevkov oziroma izjav o neizplačevanju plač z obrazložitvijo. Nesodelovanje lahko pravno osebo stane od 800 do 30.000 evrov, odgovorno osebo pa od 600 do 4000 evrov. Višina glob za nepredložitev podatkov, pojasnil ali izjav v postopkih nadzora pa se giblje med 1000 in 16.000 evrov za podjetje ali podjetnika ter med 850 in 2200 evrov za odgovorno osebo.

Furs bo v nadzor vključil tudi zaposlene - v primeru suma izplačila plač brez obračuna prispevkov jim bodo poslali vprašalnik o dohodkih, ki jih prejemajo pri delodajalcu.

Nadzor nad prispevki Furs vodi kot poseben projekt, saj gre po njihovih besedah za občutljivo področje kršenja temeljnih pravic delavcev in pereč problem vsakega posameznika, ki se v takšni situaciji znajde.

Kljub mnogim aktivnostim, stalnemu in poostrenem nadzoru ter javni objavi nepredlagateljev obračunov, je pojav neoddajanja obračunov prispevkov še vedno prisoten. Delodajalci lani obračunov prispevkov niso oddali za okoli 15.600 zaposlenih, kar je 2,2 odstotka vseh zaposlenih.

STA


Najbolj brano