Furs v enem tednu izrekel za 24.200 evrov glob

Furs je v prvem tednu februarja izvedel 742 nadzorov nad izvajanjem zakona o davčnem potrjevanju računov. Nepravilnosti je odkril v sedmih odstotkih ter z izdanimi plačilnimi nalogi skupno izrekel za 19.000 evrov glob zavezancem ter za 5200 evrov glob odgovornim osebam. V prihodnjih tednih bo nadzor še okrepil.

Nepravilnosti je Furs odkril v sedmih odstotkih ter z izdanimi 
plačilnimi nalogi skupno izrekel za 19.000 evrov glob zavezancem ter za 5200 evrov glob odgovornim osebam.

 Foto: STA
Nepravilnosti je Furs odkril v sedmih odstotkih ter z izdanimi plačilnimi nalogi skupno izrekel za 19.000 evrov glob zavezancem ter za 5200 evrov glob odgovornim osebam.  Foto: STA

LJUBLJANA > Finančna uprava (Furs) je s februarjem oziroma po mesecu dni obvezne uporabe davčnih blagajn pri poslovanju z gotovino zaostrila nadzor in ga primarno opravila nad zavezanci, ki so januarja dobili le opozorilo. “Ugotovljeno je bilo, da je velika večina zavezancev obveznosti izpolnila, pri manjšem deležu pa smo še vedno ugotovili nepravilnosti,” so danes sporočili iz Fursa.

Od skupno 55 ugotovljenih kršitev je bil v 28 primerih začet prekrškovni postopek z namenom izreka globe. Od tega je bilo z izdajo plačilnih nalogov zaključenih osem postopkov, 20 postopkov pa še poteka.

Najpogosteje ugotovljene in sankcionirane kršitve so bile te, da zavezanec ni izdal računa, da se poslani podatki niso ujemali s podatki na izdanem računu in da izdani računi niso bili potrjeni, ugotovili pa so tudi kršitve, ki so povezane z uporabo vezanih knjig računov.

Uporaba davčnih blagajn, ki se ob vsaki izdaji računa prek spleta povežejo z računalniškim sistemom finančne uprave, je v Sloveniji obvezna od 2. januarja. Fursov nadzor je bil januarja usmerjen predvsem v preventivno delovanje, s februarjem so ga zaostrili.

STA


Najbolj brano