Furs prek davčnih blagajn tudi v nadzor dela na črno

Furs bo s pomočjo davčnih blagajn nadziral tudi delo in zaposlovanje na črno. Oznaka fizične osebe, ki izda račun z uporabo elektronske naprave, je namreč sestavni del računa, podatki o tej osebi pa bodo romali na Furs, ki bo preverjal morebitne kršitve dela legalnih zaposlitev in davčne zakonodaje, na terenu pa dejansko identifikacijo teh oseb.

Furs bo s pomočjo davčnih blagajn nadziral tudi delo in 
zaposlovanje na črno. Foto: STA
Furs bo s pomočjo davčnih blagajn nadziral tudi delo in zaposlovanje na črno. Foto: STA

LJUBLJANA > Oznako fizične osebe (npr. Račun izdal: PRODAJALEC 1) določi lastnik davčne blagajne, oznaka pa mora biti povezana z davčno številko fizične osebe, ki izda račun, so danes sporočili iz Finančne uprave (Furs).

Podatek o identifikaciji fizične osebe je potreben pri ugotavljanju dejanskega stanja obsega opravljenega dela legalnih zaposlitev, pa tudi pri izvajanju nadzora zaposlovanja na črno.

S prenosom pristojnosti nadzora zaposlovanja na črno in izvajanjem nadzorov s pomočjo mobilnih oddelkov Fursa se je povečala prisotnost nadzornikov na terenu in število opravljenih nadzorov. Od 18. avgusta lani do 30. novembra letos je bilo s strani uradnih oseb Fursa izvedenih 14.118 nadzorov in v postopkih izrečenih za 2,5 milijona evrov glob.

Poostreno nadziranje na področju dela in zaposlovanja na črno je prispevalo k večjemu obsegu prijav tudi rednih zaposlitev in zavarovanj. Kljub temu Furs ugotavlja, da delodajalci zaposlujejo delavce za krajši delovni čas, čeprav delajo poln delovni čas. Prav tako prihaja do zlorab podjemnih pogodb za dela, ki imajo elemente delovnega razmerja in bi morala biti sklenjena pogodba o zaposlitvi.

Plačila za delo v okviru neprijavljenega delovnega časa delodajalci najlažje zagotavljajo tam, kjer je poslovanje gotovinsko. Kršena je delovno pravna zakonodaja in hkrati davčna zakonodaja, saj so delavci zaposleni za čas, ki ni uradno prikazan kot zaposlitev, za delo so običajno plačani v gotovini, davki in prispevki od tega pa niso plačani, navajajo na Fursu.

Podatek o identifikaciji fizične osebe, ki izda račun z uporabo elektronske naprave (operaterja na blagajni), je potreben tudi za identifikacijo osebe, ki v finančnem nadzoru lahko da pojasnila o spremembah podatkov na računu, oziroma za identifikacijo osebe, ki je morebiti nedovoljeno spremenila račun.

Zaradi tega morajo biti delodajalci še posebej pozorni na to, kako zaposleni uporabljajo svoj identifikacijski znak pri izdaji računa, hkrati pa morajo biti na to pozorni tudi zaposleni, da ne bi prišlo do zlorab njihovega identifikacijskega znaka.

Podatki o identifikacijski številki zaposlenega, ki izda račun, bodo ključnega pomena za analizo tveganja pri nadzoru dela in zaposlovanja na črno.

Od 2. januarja bo uporaba davčnih blagajn obvezna za vse zavezance, ki morajo izdati račun za dobavo blaga ali storitev in ki morajo voditi poslovne knjige in evidence, pa tudi za tiste, ki za dobavljeno blago ali storitev prejmejo plačilo v gotovini.

STA


Najbolj brano