Furs poziva k mesečnim plačilom akontacije dohodnine od dohodkov v tujini

Finančna uprava (Furs) zaposlene pri tujem delodajalcu v tujini poziva k vložitvi napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve. Tako bodo lahko prihodnje leto plačevali akontacijo dohodnine v mesečnih obrokih in se izognili morebitnim visokim doplačilom dohodnine na letni ravni.

Furs poziva k mesečnim plačilom akontacije dohodnine od dohodkov v tujini. Foto: Adriana Buzleta
Furs poziva k mesečnim plačilom akontacije dohodnine od dohodkov v tujini. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Uslužbenci, ki dosegajo dohodke iz zaposlitve pri tujem delodajalcu v tujini, naj izpolnjen obrazec napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve vložijo do konca leta na svoj davčni urad. Na tej podlagi jim bo davčni organ v začetku prihodnjega leta izdal odločbo o odmeri akontacije dohodnine, s katero jim bo določil zneske akontacije za celotno davčno leto v mesečnih obrokih.

Če se akontacije dohodnine ne bodo poravnavale redno mesečno, lahko pri letni odmeri dohodnine pride do visokega doplačila dohodnine, opozarjajo na Fursu.

Zavezanci, ki bodo v letu 2015 prvič prejeli dohodke iz delovnega razmerja pri tujem delodajalcu v tujini ali pokojnino iz tujine, morajo vložiti napoved za odmero akontacije dohodnine v sedmih dneh od dneva, ko bodo prvič prejeli te dohodke.

Ta rok velja tudi za tiste, ki se jim bo višina dohodka iz delovnega razmerja oziroma pokojnine med letom spremenila za več kot deset odstotkov.

Na Fursu pozivajo tudi k vložitvi napovedi za odmero akontacije dohodnine v primeru, da zavezanec te dohodke prejema iz drugega pogodbenega razmerja iz tujine. Tu velja rok do 10. dne v mesecu za dohodke, prejete v preteklem mesecu.

Vse obrazce je moč najti na spletnih straneh Fursa in v zloženki z naslovom Mednarodna obdavčitev posameznika.

STA


Najbolj brano