Furs po novem letu v elektronsko vročanje dokumentov

Finančna uprava (Furs) bo z 2. januarjem prihodnje leto pravnim in fizičnim osebam z dejavnostjo začela vročati dokumente elektronsko na portalu eDavki. Katere, bo razkrila decembra. Fizične osebe bodo lahko izbrale, ali to želijo ali ne. Furs zato zavezancem svetuje, naj preverijo oziroma uredijo podatke o prejemnikih e-pošte.

Finančna uprava   bo z 2. januarjem pravnim in fizičnim 
osebam z dejavnostjo začela vročati dokumente elektronsko 
na portalu eDavki. Foto: STA
Finančna uprava bo z 2. januarjem pravnim in fizičnim osebam z dejavnostjo začela vročati dokumente elektronsko na portalu eDavki. Foto: STA

LJUBLJANA > Furs bo od 2. januarja začela pravnim osebam in fizičnim osebam z dejavnostjo izhodne dokumente postopno pošiljati preko portala eDavki. To velja tudi za tiste fizične osebe, ki so prostovoljno vključene v sistem eVročanje, so danes sporočili iz Fursa.

Dokumente, za katere Furs še nima vzpostavljenega sistema eVročanja, bodo zavezanci še naprej prejemali preko pošte v papirni obliki. Natančen seznam dokumentov, ki se bodo takoj po novem letu vročali zgolj elektronsko, bodo predstavili v decembru.

eVročitev se šteje za opravljeno z dnem, ko naslovnik v portalu eDavki prevzame dokument z elektronskim podpisom vročilnice. Če ga ne prevzame v 15 dneh, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka (fikcija vročitve). Vsi dokumenti, ki se vročajo elektronsko, se bodo vročali osebno.

Če so podjetja in podjetniki elektronski naslov že sporočili za namene eOpominjanja ali eVročanja, jim ga ponovno ni treba sporočati. Zavezancem pa Furs svetuje, da zaradi dodatnega obveščanja o prejemu dokumenta preko portala eDavki, čim prej uredijo podatke o prejemnikih e-pošte.

Zavezanci lahko za vročanje dokumentov v eDavkih določijo pooblaščenca. Ta je lahko splošen (za vse dokumente), za posamezne skupine in podskupine davkov oziroma postopkov ali za posamezno konkretno zadevo.

STA


Najbolj brano