Furs letos obračunal več dohodnine

Polovica zavezancev za dohodnino je že poravnala obveznosti za leto 2014, druga polovica pa v teh dneh pregleduje pravkar prispele informativne izračune. Na Finančni upravi (Furs) medtem preštevajo izkupiček. Skupaj so letos odmerili 1,7 milijarde evrov dohodnine oziroma 34,5 milijona evrov več kot lani.

Na Finančni upravi so letos skupaj odmerili 1,7 milijarde evrov 
dohodnine oziroma 34,5 milijona evrov več kot lani. Foto: STA
Na Finančni upravi so letos skupaj odmerili 1,7 milijarde evrov dohodnine oziroma 34,5 milijona evrov več kot lani. Foto: STA

LJUBLJANA > Finančna uprava je prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2014 poslala zavezancem konec marca, drugega pa minuli petek. Prejelo jih je 970.878 zavezancev in tisti iz prvega paketa so preveč plačano dohodnino že prejeli vrnjeno oziroma so jo morali v primeru med letom prenizko obračunanega davka doplačati.

Za zavezance iz drugega svežnja se ti roki iztečejo 29. julija za doplačilo oziroma 27. julija za vračilo.

Na podlagi izdanih informativnih izračunov dohodnine za leto 2014 znaša znesek odmerjene dohodnine 1,7 milijarde evrov, torej 1774,40 evra na posameznega zavezanca. Povprečno je bila posameznemu prejemniku informativnega izračuna dohodnine odmerjena dohodnina v enaki višini kot leto poprej, so izračunali na Fursu.

Kljub temu pa je bil skupni znesek letošnje odmere dohodnine višji od lanske za 34,5 milijona evrov, saj se je število prejemnikov informativnih izračunov dohodnine v primerjavi s preteklim letom povečalo za 18.955 oziroma za dva odstotka.

V te številke še niso všteti tisti zavezanci, ki jim Furs informativnega izračuna zaradi različnih vzrokov ni izdal in morajo napoved vložiti sami. Takšnih zavezancev je običajno približno 15.000, napoved pa morajo vložiti do 31. julija.

STA


Najbolj brano