Fraport prišel do 98-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana

Nemški Fraport, ki je od konzorcija prodajalcev kupil 75,55-odstotni delež Aerodroma Ljubljana, je v prevzemni ponudbi od 24. oktobra do 20. novembra pridobil še 22,44-odstotni delež upravljalca ljubljanskega letališča. Fraport je tako delež v Aerodromu Ljubljana povečal na 97,99 odstotka.

Nemški Fraport, ki je od konzorcija prodajalcev kupil 75,55-odstotni delež Aerodroma Ljubljana, je v prevzemni ponudbi od 24. oktobra do 20. novembra pridobil še 22,44-odstotni delež upravljalca ljubljanskega letališča Foto: STA
Nemški Fraport, ki je od konzorcija prodajalcev kupil 75,55-odstotni delež Aerodroma Ljubljana, je v prevzemni ponudbi od 24. oktobra do 20. novembra pridobil še 22,44-odstotni delež upravljalca ljubljanskega letališča Foto: STA

LJUBLJANA > Fraportovo prevzemno ponudbo je sprejelo 4211 delničarjev, ki so skupaj imetniki 852.054 navadnih delnic oziroma 22,44-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana, izhaja iz obvestila o prevzemni ponudbi, objavljenega v časniku Finance.

Upravljalec frankfurtskega letališča Fraport je od konzorcija lastnikov na čelu z državo kupil 1.860.298 prednostnih delnic in 1.007.818 navadnih delnic Aerodroma Ljubljana oziroma skupaj 75,55-odstotni delež družbe. Pogodbo za nakup so sklenili 5. septembra, posel pa izvedli 10. oktobra.

Fraport je za 75,5-odstotni delež Aerodroma odštel 177,1 milijona evrov, od tega sta Slovenski državni holding in država prejela 134,8 milijona evrov. Za preostanek delnic bo po prevzemni ceni odštel še 57,3 milijona evrov.

Fraport vidi Aerodrom Ljubljana kot letališče, ki služi trgu, ki je privlačen kot turistična destinacija in ki ponuja politično ter ekonomsko stabilnost. Slednje bo služilo kot temelj za razvoj potniškega in tovornega prometa.

Razvoj, ki ga je v prevzemnem prospektu nakazal Fraport, je močno primerljiv z dosedanjo poslovno in razvojno politiko Aerodroma Ljubljana, pri čemer lahko izkušen in mednarodno pozicioniran upravljavec letališč doseže hitrejše in ekonomično bolj učinkovite premike v razvoju družbe, je ob objavi prevzemne ponudbe ocenila uprava Aerodroma Ljubljana.

Uprava Aerodroma Ljubljana je prepričana, da bo imela navedena politika ob jasno izraženi pomembnosti in spoštovanju zaposlenih v družbi, ki po mnenju Fraporta predstavljajo enega ključnih dejavnikov za uspeh in razvoj, pozitivne vplive na družbo samo, na zaposlene ter na bližnjo in širšo okolico, ki ji služi osrednje mednarodno letališče v države.

V Fraportu so sicer poudarili, da politike zaposlovanja ne nameravajo spreminjati, razen v bistveno spremenjenih okoliščinah, kar predstavlja vzporednice z doslej izvajano in začrtano poslovno politiko družbe.

STA


Najbolj brano