Fraport objavil prevzemno ponudbo za preostanek Aerodroma Ljubljana

Nemška družba Fraport je objavila prevzemno ponudbo za odkup vse navadnih delnic Aerodroma Ljubljana, ki jih še nima v lasti. Ponudba se nanaša na 48-odstotni delež navadnih delnic, medtem ko so vse prednostne delnice že v lasti Fraporta. Za delnico ponuja 61,75 evra v denarju, delničarji pa lahko ponudbo sprejmejo do vključno 20. novembra.

Nemška družba Fraport je objavila prevzemno ponudbo za odkup vse navadnih delnic Aerodroma Ljubljana, ki jih še nima v lasti Foto: STA
Nemška družba Fraport je objavila prevzemno ponudbo za odkup vse navadnih delnic Aerodroma Ljubljana, ki jih še nima v lasti Foto: STA

LJUBLJANA > Fraport je od konzorcija lastnikov na čelu z državo kupil 1.860.298 prednostnih delnic in 1.007.818 navadnih delnic, kar skupaj predstavlja 75,55-odstotni delež vsega lastniškega kapitala.

Prevzema ponudba se nanaša na preostalih 928.411 navadnih delnic, velja pa od danes do vključno 20. novembra, razen če se ne podaljša skladno z zakonom o prevzemih.

Prevzemnik praga uspešnosti ponudbe ne določa. S ponudbo želi prevzeti vse preostale delnice, do izteka prevzemne ponudbe pa jih ne sme kupovati zunaj tega postopka.

Fraport je z državo, Slovenskim državnim holdingom (SDH), Kapitalsko družbo, Zavarovalnico Triglav, KS Skladi, Alpen Investom, Modro zavarovalnico in Abanko sklenil pogodbo za nakup delnic sklenil 5. septembra, posel pa so izvedli 10. oktobra.

Fraport je za 75,5-odstotni delež Aerodroma odštel 177,1 milijona evrov, od tega sta SDH in država prejela 134,8 milijona evrov. Za preostanek delnic bo po prevzemni ceni odštel še 57,3 milijona evrov, za celotno družbo torej 234,4 milijona evrov.

Fraport, ki je poleg lastniškega deleža dobil tudi 40-letno stavbno pravico za večino zemljišč, na katerih stoji letališka infrastruktura, namerava na ljubljanskem letališču razvijati tako potniški kot tudi tovorni promet.

STA


Najbolj brano