Fišer zavrača ugotovitve protikorupcijske komisije

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer v nasprotju z ugotovitvami protikorupcijske komisije trdi, da je pri odločanju o imenovanju Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega tožilstva "ravnal vestno in v dobri veri, brez kakršnegakoli koruptivnega namena in ne da bi zlorabljal svoj položaj".

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer Foto: STA
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer Foto: STA

LJUBLJANA > Zato Fišer zavrača ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije, saj "državno tožilstvo pod mojim vodstvom s svojim delovanjem dokazuje nasprotno, namreč da se dosledno in učinkovito bori proti korupciji," so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva.

Ob tem Fišer v sporočilu za javnost meni, da "ugotovitve senata ne ustrezajo resnici", prav tako postopek protikorupcijske komisije po njegovem mnenju vpletenim ne zagotavlja učinkovitega varovanja pravic v skladu z načeli poštenega odločanja, vključno z izvajanjem dokazov.

Premier Miro Cerar se je danes ob robu seje otroškega parlamenta odzval na ugotovitve protikorupcijske komisije glede imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega tožilstva. Dejal je, da se z zadevo še seznanja in da bo imel danes še poseben razgovor na to temo. Ko bo v celoti seznanjen z zadevo, bo tudi zavzel stališče. Pričakuje pa, da bo stališče po predhodnem razgovoru zavzel tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič.

"Po drugi strani takšno obravnavanje postopka komisiji omogoča, da izreka najhujše pravne in moralne sodbe zgolj na podlagi lastne razlage ravnanja drugih, ne da bi ti imeli vsaj možnost neposrednega zaslišanja pred komisijo," je dodal.

Rezultat takšne zakonske ureditve in načina odločanja je po Fišerjevem mnenju akt, ki ne vsebuje nobene vsebinske podlage za opredelitev domnevno spornega ravnanja, ki je "celo na subjektivni ravni ovrednoteno kot zavestno ravnanje s kriminalnim poimenovanjem".

Tako je zgrožen ob dejstvu, da sme državni organ proti posameznikom razglašati obsodbe, ki jih z istimi besedami ne bi smelo izreči niti kazensko sodišče. Po njegovem mnenju je takšno stanje predvsem posledica zakonske ureditve in dejanskih razmer, v katerih Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) opravlja svoje delo.

"Komu take razmere ustrezajo, ni težko ugotoviti, državnim tožilcem pri njihovem delu zanesljivo ne. Prav državni tožilci s svojimi dejanji dokazujemo, da se v celoti zavedamo vseh dolžnosti, nalog in odgovornosti, še posebej v boju proti korupciji," je poudaril.

Po njegovem mnenju "bodo absurdne obtožbe o mojem koruptivnem ravnanju, v povezavi z vedno bolj pogostimi političnimi, medijsko poudarjenimi očitki, privedle le do novih poskusov preusmerjanja pozornosti od korupcije same proti tistim, ki korupcijo zatiramo".

Zato napoveduje, da se bo z vsebino ugotovitev KPK "s čisto vestjo in z dvignjeno glavo" soočil pred vsemi organi, ki so pooblaščeni za ocenjevanje in odločanje o njegovem delu.

KPK je namreč konec preteklega tedna ugotovila, da sta generalni državni tožilec Zvonko Fišer in takratni pravosodni minister Aleš Zalar pri nadzoru imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ravnala koruptivno.

STA


Najbolj brano