Fišer Draghiju: Po meni dostopnih podatkih preiskava v skladu z odredbo

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je v odgovoru predsedniku ECB Mariu Draghiju zapisal, da je bila hišna preiskava na Banki Slovenije po njemu dostopnih podatkih opravljena v skladu z odredbo, zato poziva ne sprejema. Na tožilstvu pravijo, da do hišnih preiskav ne bi prišlo, če bi Banka Slovenije predala zahtevano dokumentacijo.

Zdravko Fišer Foto: STA
Zdravko Fišer Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Zvonko Fišer, je guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec v sredo obvestil predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija o zasegu dokumentacije v predkazenskem postopku. Draghi je nato v pismu generalnemu državnemu tožilcu nasprotoval zasegu, zahteval odpravo kršitve in napovedal uporabo možnih pravnih sredstev v primeru zasega.

Fišer je na novinarski konferenci pojasnil, da mu je že odpisal, da tega ne bo storil. Da je bila preiskava izvedena zakonito in na podlagi sodnih odredb, se je strinjal tudi vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan.

Pojasnil je, da se je guverner preko svojega pooblaščenca skliceval na imuniteto, o tem je nato odločala preiskovalna sodnica, ki mu ni ugodila, tako da je policija s hišno preiskavo na Banki Slovenije začela šele ob 14. uri, ko je dobila njeno odobritev.

Furlan je poudaril, da je policija že od januarja 2015 zbirala obvestila o sumu storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja določenih oseb iz Banke Slovenije. “Policija je večkrat zahtevala dokumentacijo, del je bil izročen in takrat se Banka Slovenije ni sklicevala na imuniteto,” je pojasnil.

Dodal je, da se je dokumentacija pogosto predajala selektivno, do hišnih preiskav pa ne bi prišlo, če bi policija dobila vso zahtevano dokumentacijo. “Pristojni pa se do dejstev niso opredelili,” je ocenil. Pristojni tožilec bo po njegovih besedah šele na podlagi zasežene dokumentacije lahko odločil, ali ovadbo zavrže ali gre v nadaljnji sodni postopek.

Pristojno tožilstvo se bo do vsebine, pomena in pravne narave zaseženih podatkov lahko opredelilo, ko bo od policije prejelo zaseženo gradivo. “V tej fazi postopka bo preučilo in se opredelilo tudi do morebitnih ugovorov v zvezi s privilegiji in imuniterami EU in ECB, na katere se sklicujete v dopisu,” je v odgovoru Draghiju zapisal Fišer.

Dodal je, da ne glede na to, za kakršnokoli ukrepanje v konkretnem predkazenskem postopku glede na ureditve in pristojnosti državnih tožilcev tudi nima niti podlage niti razlogov. “Kar bi lahko v zvezi z ugovorom storil, je, da bi vaše pismo odstopil pristojnemu državnemu tožilstvu, ki sodeluje v predkazenskem postopku. Ker ste ga že sami poslali njegovemu vodji, to ni potrebno,” je zapisal generalni državni tožilec.

Na koncu je predsedniku ECB še zapisal, da zunaj tega ne sme in tudi noče posegati v samostojnost državnih tožilcev. “V tem smislu pozdravljam vaše izrecno zagotovilo, da se tudi sami ne želite vmešavati v konkretni postopek,” je pismo zaključil Fišer.

Danes je ocenil, da takšnega poziva v preteklih letih še ni dobil, vendar pa to ne bo vplivalo na njihovo delo. Draghi je v pismu sicer napovedal uporabo možnih pravnih sredstev, vendar, koliko je znano Furlanu, tega ECB še ni storila.

STA


Najbolj brano