Fišer: Klemenčič se obnaša bolj kot predsednik KPK

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer ocenjuje, da Goran Klemenčič nastopa bolj kot predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) kot pa kot minister za pravosodje. Kljub temu pravi, da ne vidi razlogov, da ne bi mogel še naprej sodelovati z njim.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer ocenjuje, da Goran 
Klemenčič nastopa bolj kot predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) kot pa kot minister za pravosodje. Foto: STA
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer ocenjuje, da Goran Klemenčič nastopa bolj kot predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) kot pa kot minister za pravosodje. Foto: STA

LJUBLJANA > Fišer je danes na novinarski konferenci pojasnil odločitev upravnega sodišča, ki je z začasno odredbo naložilo KPK, da do končne odločitve umakne ugotovitve o koruptivnem ravnanju Fišerja pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Kot je dejal, je sodišče z umikom ugotovitev KPK skušalo omejiti škodo, ki nastaja tako njemu kot tožilstvu.

“Zdaj cela Slovenija verjame, da je generalni državni tožilec ravnal koruptivno”

"Škoda je že nastala in se stopnjuje," je ob tem opozoril generalni državni tožilec. "Zdaj cela Slovenija verjame, da je generalni državni tožilec ravnal koruptivno. Na to dejstvo se je opiral minister Klemenčič, ko je od Državnotožilskega sveta zahteval presojanje moje odgovornosti," pravi Fišer.

Postopek na upravnem sodišču še ni končan, Fišer pa je prepričan, da bo sodišče tudi ob končni odločitvi ugotovitve KPK v celoti zavrnilo in da bo opran očitkov. Dodal je, da bi to rad doživel še na položaju generalnega državnega tožilca.

Kršitve pri imenovanju Škrleca so sicer ugotovili še nekateri drugi organi, med drugim Državnotožilski svet, ki pa je konec preteklega tedna sklenil, da te niso take narave in teže, da bi predlagal razrešitev Fišerja. Pravosodni minister Klemenčič je po četrtkovi seji vlade sicer obrazložitev sveta ocenil kot skopo ter pojasnil, da če bi imel kot minister možnost Fišerja pozvati k odstopu, bi to storil.

“Pritisk ministra za pravosodje je nedostojen”

Fišer je danes dejal, da "je pritisk ministra za pravosodje nedostojen, ker daje vedeti, da od tega organa ni pričakoval neodvisne odločitve, ampak njemu všečno odločitev".

Kljub temu pravi, da ne vidi razlogov, da ne bi mogel še naprej sodelovati s pravosodnim ministrom. "Naloge ministra napram tožilstvu so jasne, z zakonom določene. Zagotavlja pogoje za delo tožilstva, nima pa nobenega vpliva na izvajanje kazenskega pregona," je pojasnil.

Minister Klemenčič je namreč v četrtek na novinarski konferenci po seji vlade ocenil, da bo Fišer po zadnjih razpletih zgodbe okoli Škrleca težko še naprej opravljal svoje delo, "ampak samo na njem je, da se do tega opredeli in se odloči". Ob tem je dodal še, da bosta s Fišerjem vendarle morala še naprej profesionalno sodelovati.

Fišer je danes ob tem spomnil, da so tudi vsi njegovi predhodniki "na neki točki mandata prišli v konflikt z ministrom za pravosodje", a so se vsi končali tako, da je generalni državni tožilec ostal na svojem položaju.

Fišer je dejal še, da politiki - tako koaliciji kot opoziciji - ustreza etiketiranje in zdajšnje stanje. Kritičen je bil do ministra Klemenčiča, ki da je že pred časom napovedal strategijo razvoja slovenskega pravosodja, pa te še vedno ni. "Očitno je pa precej razmišljanj, kako bi se uredilo zlasti kadrovanje v pravosodju," pravi Fišer, ki ocenjuje, da je prav kadrovanje kritična točka pravosodja.

Prepričan je tudi, da v tej zgodbi glede odločbe KPK "nekdo želi ohraniti pri življenju" sedanjo KPK, katere naloge gredo sicer po njegovem bolj v smeri preventivnega ukvarjanja in preprečevanja korupcije in manj v smeri policijskih pooblastil.

STA


Najbolj brano