Finančna uprava tudi nad voznike predelanih vozil na plin

Inšpektorji Fursa so vzeli pod drobnogled fizične osebe in pregledali dokumentacijo za obdobje med letoma 2011 in 2013 v 31 homologacijskih centrih, ki izdajajo potrdila o skladnosti za predelano vozilo.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Ko so te podatke primerjali še s carinskimi podatki, so ugotovili, da večina lastnikov osebnih vozil, registriranih v Sloveniji, ki so jih odpeljali na predelavo na plin v tretje države (največkrat na Hrvaška, v Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Makedonijo), ob vrnitvi v EU oziroma Slovenijo carini ni prijavila vgradnje plinske naprave, poroča Žurnal24.si.

Uvozne dajatve za plinske naprave niso bile plačane v 167 primerih. Furs je kršiteljem naknadno naložil plačilo v skupnem znesku 29.274 evrov in izrekel 76 prekrškovnih ukrepov, so navedli na spletni strani finančne uprave.

V upravi opozarjajo, da je fizična oseba oziroma lastnik vozila vgradnjo plinske naprave v vozilo, ki je bila opravljena v tretji državi, po vrnitvi v EU dolžan prijaviti carini in vložiti carinsko deklaracijo za sprostitev v prost promet. Pri tem je treba plačati uvozne dajatve za plinsko napravo in stroške montaže: obračunata se carina po stopnji 10 % in DDV po ustrezni stopnji, ki je določena v državi članici EU, v kateri se blago sprošča v prost promet, še dodajajo na Žurnal24.si.

NR


Najbolj brano