Filli z Biziljevo in Šavkom pred programske svetnike

Generalni direktor RTVS Marko Filli je 17. novembra obvestil programski svet zavoda, da je med prijavljenimi kandidati za direktorja televizije izbral Ljerko Bizilj, pri imenovanju direktorja radia pa njegova izbira ostaja Andrej Šavko. Ali bosta Biziljeva in Šavko uspela prepričati programski svet, bo znano na seji v ponedeljek.

Generalni direktor RTVS Marko Filli Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Generalni direktor RTVS Marko Filli Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Filli za svoja izbranca, Biziljevo in Šavka, potrebuje še soglasje programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS). O Šavku, ki je zdaj odgovorni urednik radijskih programov v koprskem regionalnem RTV centru, se je programski svet odločal že 29. septembra, vendar ni izglasoval soglasja k imenovanju.

Na razpis za direktorja Radia Slovenija (RAS) sta se poleg Šavka prijavila še odgovorna urednika drugega in tretjega radijskega programa, Mirko Štular in Matej Venier. Filli ni skrival razočaranja, ko programski svet prvič ni izglasoval soglasja k imenovanju Šavka. Njegov komentar je bil, da gre za dogajanje, ki ga ne razume. Filli poudarja, da Šavku ni mogoče očitati nikakršne politične opredeljenosti, iz njegove vizije razvoja RAS pa je razvidno, da je dober poznavalec radia. Po poročanju nekaterih medijev, ki so preverjali razpoloženje v programskem svetu, bosta Fllijeva izbranca zelo težko zbrala dovolj svetniških glasov.

Generalni direktor RTVS ponuja Šavka v ponovno odločanje brez ponovitve razpisa. Filli svojo odločitev utemeljuje z dejstvom, da je programski svet prvič odločal o Šavku v nepopolni sestavi - v svetu namreč ni bilo predstavnikov zaposlenih. Po Fillijevih besedah gre v primeru Šavka zagotovo za izbiro, ki si zasluži odločanje v polni sestavi.

Na razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS) je prispelo šest kandidatur. Filli ocenjuje, da je Biziljeva, zdaj odgovorna urednica tretjega televizijskega programa, najboljša izbira med prijavljenimi. Poudarja njene dolgoletne izkušnje, znanje in vizijo razvoja TVS, ki jo je Biziljeva priložila kandidaturi.

Razpis za položaj direktorja TVS se je iztekel 10. oktobra. RTVS je začel iskati novega direktorja po tistem, ko je dosedanji prvi mož televizije Janez Lombergar 18. septembra Filliju podal odstopno izjavo. Poleg Biziljeve so kandidature med šesterico oddali še trije znani televizijci: Miša Molk, Vanja Vardjan in Zoran Medved.

Poleg kadrovskih zadev sta na dnevnem redu ponedeljkove seje tudi predlog programsko poslovnega načrta (PPN) RTVS za leto 2015 in poročilo varuha pravic gledalcev in poslušalcev za obdobje maj-avgust 2014. Osnutek PPN je programski svet obravnaval 29. septembra. Slišati je bilo očitke, da je gradivo preveč splošno in da ne ponuja strategije razvoja.

V odzivu na razpravo je Filli dejal, da sprejema kritiko o premalo strukturiranem osnutku PPN. Obljubil je, da bo predlog bolj strukturiran in pregleden dokument. Je pa generalni direktor RTVS okrcal programski svet z ugotovitvijo, da je vodstvo doslej od svetnikov dobilo zelo malo programskih spodbud.

Po Fillijevih besedah spodbude z nekaj izjemami prihajajo predvsem od zaposlenih.

STA


Najbolj brano