Filli o padanju kakovosti RTVS: To je všečna, a pavšalna ocena

Navedba, da kakovost javne televizije pospešeno pada, je morda lahko všečna, a je pavšalna in neutemeljena, je v odzivu na peticijo za javno televizijo zapisal generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli. Prepričan je, da RTVS vestno opravlja vse zakonske obveznosti, in zagotavlja, da pri upravljanju s kadri ne gre za kadrovske čistke.

Po navedbah Marka Fillija je upravljanje s kadri načrtno, 
usmerjeno in ima povsem jasne cilje ter nima nobene 
povezave z davno preživetimi metodami “kadrovskih čistk”. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Po navedbah Marka Fillija je upravljanje s kadri načrtno, usmerjeno in ima povsem jasne cilje ter nima nobene povezave z davno preživetimi metodami “kadrovskih čistk”. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > RTV Slovenija po njegovih navedbah sledi sodobnim trendom, vendar pa se zavedajo svojega osnovnega poslanstva, zato se ne uklanjajo neusmiljenemu boju za vsakega gledalca, poslušalca ali uporabnika, ne sledijo senzacionalizmu, populizmu in pozornosti za vsako ceno.

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je pojasnil, da je reševanje problematike ureditve statusa stalnih pogodbenih sodelavcev za RTV Slovenija velik finančni in organizacijski zalogaj. A odločeni so, da ga uspešno izpeljejo. “Iskanja trajnih rešitev pri zaposlovanju in priznavanju pravic, kljub pomanjkljivim izobrazbam, vsekakor ne moremo šteti med 'surove oblike novodobnega izkoriščanja', kot navaja peticija,” je dejal.

Zapisal je, da RTVS uporablja način vodenja, ki represivnih ukrepov ne predvideva in jih tudi ne izvaja, ampak v socialnem dialogu in dialogu z zaposlenimi razvijajo “organizacijsko kulturo za boljše pogoje za delo, večjo učinkovitost zaposlenih in posledično toliko večje zadovoljstvo javnosti”.

Po navedbah generalnega direktorja je upravljanje s kadri načrtno, usmerjeno in ima povsem jasne cilje ter nima nobene povezave z davno preživetimi metodami “kadrovskih čistk”.

Peticijo Za javno televizijo, ki bo vredna svoje javnosti, je pripravil sociolog Rastko Močnik in jo skupaj s podpisi somišljenikov 1. oktobra vročil pristojnim organom. Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije, aktiv Radia Maribor ter izvršna odbora aktivov Radia Slovenija in Informativnega programa TV Slovenija pa so ta teden vodstvo RTVS pozvali, naj pojasni svoje namere glede nadaljnjih kadrovskih potez.

“Verjamemo, da je po letih udobnega upravljanja uvajanje sprememb za marsikoga boleče. A brez sprememb si ne predstavljamo razvoja. Vzpostavljanje poslovnega reda je v nekatera uredništva vneslo nemir, a z gotovostjo trdim, da bomo potrebne spremembe pozitivno izpeljali v sodelovanju z vsemi sodelavci,” je zagotovil Filli.

STA


Najbolj brano