Fidesova napoved stavke ostaja

Zdravniški sindikat Fides za zdaj ostaja pri napovedi stavke. Vendar pa njegov predsednik Konrad Kuštrin o današnjem sestanku z ministroma za javno upravo in za zdravje Borisom Koprivnikarjem in Milojko Kolar Celarc pravi, da je bil to prvi resen pogovor, na katerem so se pogovarjali tudi na operativni, ne zgolj na načelni ravni.

V zdravniških sindikatih so z današnjim sestankom zadovoljni, a Fidesova napoved stavke za zdaj ostaja. Foto: STA
V zdravniških sindikatih so z današnjim sestankom zadovoljni, a Fidesova napoved stavke za zdaj ostaja. Foto: STA

LJUBLJANA > Boris Koprivnikar je po sestanku povedal, da se vsi zavzemajo za večji variabilni del plače, ob tem da se določijo kriteriji. V modri knjižici, ki so jo pripravili v zdravniških organizacijah, je po njegovih besedah nekaj dobrih osnov, predlagane standarde in normative pa bodo zdaj ponovno preverili v že dogovorjeni delovni skupini med ministrstvom za zdravje in sindikati.

Ocenili bodo, kaj finančno pomeni uveljavitev predlaganih standardov

Delovne skupine, ki so jih imenovali na podlagi sestanka na začetku marca, bodo pospešeno začele delati, je napovedala Milojka Kolar Celarc. Za predlagane standarde pa naj bi po Koprivnikarjevih besedah ocenili tudi, kaj finančno pomeni njihova uveljavitev. Nato se bodo lahko dogovarjali, s kakšno dinamiko bi se tem standardom lahko začeli približevati. Morali pa bi jih razširiti tudi na celoten zdravstveni tim, je dejal.

Kuštrin je prepričan, “da bo modra knjižica dobila potrdilo vlade oziroma ministrstva, da je pravilen ciljni dokument pred 22. aprilom”, ko je napovedana stavka. Poudaril je, da bodo od nje imeli največ koristi bolniki, saj jim bodo zdravniki lahko namenili dovolj časa.

Kolar Celarčeva in Koprivnikar sta predstavnike sindikatov zaprosila, da svoj predlog za dvig povprečne plače zdravnika na trikratnik povprečne slovenske plače jasneje opredelijo tudi v smislu, kaj to pomeni glede uvrstitev zdravnikov v plačne razrede.

Področje družinske medicine naj ne bo manj vrednoteno kot druga specialistična področja

Po Koprivnikarjevih besedah so se strinjali, da je nesprejemljivo, da je področje družinske medicine manj vrednoteno kot druga specialistična področja. Tako so se dogovorili, da bodo v letošnjem usklajevanju uvrstitev različnih plačnih skupin to anomalijo odpravili.

Tu gre za osem odstotkov, denar pa je v zdravstveni blagajni že zagotovljen, je dejal predsednik Sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igor Muževič. So pa v tem sindikatu v zahtevah po dvigu plač nekoliko zmernejši od Fidesa. “Ne vem, ali je ravno razmerje 3:1 pravo v sistemu, kjer ima trenutno trikratnik plače predsednik vlade,” je dejal Muževič. A, kot je dodal, se bo prava vrednost pokazala skozi pogajanja.

Uredili bodo področje koncesij

Na današnjem sestanku so govorili še o nekaterih vprašanjih. Po Koprivnikarjevih navedbah so se strinjali, da so pri racionalizaciji delovanja zdravstvenih institucij še rezerve, ki jih je treba usmeriti v primarno delo teh dejavnosti, to pomeni v delo zdravnikov in zdravstvenih timov.

Soglašali so tudi, da je treba urediti področje podeljevanja koncesij. Kolar Celarčeva je dejala, da na ministrstvu pripravljajo nujne spremembe zakonodaje, ki bo zelo jasno definirala način podeljevanja koncesij.

STA


Najbolj brano