Fides zahteva varovanje zdravstvenih ekip na terenu na kritičnih območjih

Zdravniški sindikat Fides od ministrstev za zdravje, notranje zadeve in javno upravo zahteva, da zagotovijo policijsko varovanje zdravstvenih ekip na terenu na kritičnih območjih. Ob tem izpostavljajo incident, ko je skupina domačinov pred dnevi v romskem naselju v Prekmurju napadla reševalce.

Zdravniški sindikat Fides od ministrstev za zdravje, notranje 
zadeve in javno upravo zahteva, da zagotovijo policijsko 
varovanje zdravstvenih ekip na terenu na kritičnih območjih. 
Ob tem izpostavljajo incident, ko je skupina domačinov pred 
dnevi v romskem naselju v Prekmurju napadla reševalce. Foto: Leo Caharija
Zdravniški sindikat Fides od ministrstev za zdravje, notranje zadeve in javno upravo zahteva, da zagotovijo policijsko varovanje zdravstvenih ekip na terenu na kritičnih območjih. Ob tem izpostavljajo incident, ko je skupina domačinov pred dnevi v romskem naselju v Prekmurju napadla reševalce. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > V romskem naselju v Domajincih so domačini v nedeljo po poročanju medijev brutalno pretepli reševalce, ki so prišli na pomoč mlajšemu moškemu, ki se je zgrudil. Reševalci so namreč po mnenju nekaterih domačinov prispeli prepozno, kar pa so na murskosoboški reševalni postaji zanikali. Zadevo preiskuje tudi policija.

“Gre za nevaren dogodek, ki zahteva hitre in učinkovite odzive pristojnih institucij, da zaščitijo zdravstvene delavce na teh kritičnih območjih,” so v torkovem sporočilu za javnost zapisali v Fidesu. Od ministrstev za notranje zadeve, javno upravo in zdravje zahtevajo, da zagotovijo policijsko spremstvo vsem zdravstvenim delavcem na intervenciji in jim na takšen način omogočijo varno opravljanje dela in poslanstva.

Policija je na pomoč zdravstvenim ustanovam lani priskočila v kar 602 primerih. Koliko je bilo v teh primerih reševalcev, nimajo podatka. Število asistenc policije narašča, saj jih je bilo v letu 2013 v zdravstvenih ustanovah 530, še leto prej 483.

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, je policija v skladu z zakonom o nalogah in pooblastilih policije dolžna zagotavljati asistenco oziroma pomoč državnim organom, samoupravnim lokalnim skupnostim in nosilcem javnih pooblastil, kadar ti naletijo na upiranje ali ogrožanje ali če ga utemeljeno pričakujejo. Največkrat policija nudi asistenco zdravstvenim ustanovam, sodnim izvršiteljem, inšpekcijskim službam in centrom za socialno delo.

Upravičenci morajo policijo za asistenco praviloma zaprositi pisno in vnaprej, izjemoma lahko tudi ustno in neposredno pred izvedbo naloge. “V kolikor so upravičenci z nalogo že začeli in so bili pri tem napadeni ali ogroženi, zaprosijo policijo za pomoč v obliki takojšnje intervencije in v teh primerih ne moremo govoriti o asistenci,” so pojasnili.

STA


Najbolj brano