“Še bolniki razumejo naše zahteve”

Zdravniški sindikat Fides pripravlja v sredo enourno opozorilno stavko, ki se bo pričela ob 8. uri. Danes je komisija Fidesa predstavnikom zdravstvenega ministrstva predstavila svoje normative in standarde v Modri knjižici, ki naj bi jih takoj spravili v življenje. Ker jih niso, naj bi bil to poglavitni povod za stavko; poleg plač, seveda.

Konrad Kuštrin: “Če naših standardov politika ne sprejme, 
bomo  zahteve in stavko zaostrovali, kar si  ne želimo, saj bi to 
občutili tudi bolniki.” Foto: STA
Konrad Kuštrin: “Če naših standardov politika ne sprejme, bomo zahteve in stavko zaostrovali, kar si ne želimo, saj bi to občutili tudi bolniki.” Foto: STA

SLOVENIJA > Modra knjižica je za zdaj še neke vrste interno gradivo. Zato javnost ne more oceniti, ali res nalaga nekaterim specialistom celo več dela od tega, ki ga opravljajo zdaj in kar nam je zatrdil tudi Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa. Ta med drugim omenja tudi, da je med stavkovnimi zahtevami tudi vprašanje plač - zdravniki naj bi se namreč zavzemali tudi za variabilni del plače, ki naj bi bil stimulativen za tiste, ki veliko delajo, tisti, ki pa delajo manj, naj ne bi prejemali plače, ki bi bila iz meseca v mesec enako visoka.

“Opozorilna stavka ni uperjena zoper bolnike,” pravi predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. “Je resno svarilo zdravstvenemu ministrstvu, naj že sprejme normative in standarde za zdravniško delo. Ti so nared, pripravila jih je stroka in brez potrditve stroke ne morejo veljati.”

Zdravništvo jih je strnilo v Modri knjižici na 35 straneh, pri pripravi so sodelovali še strokovnjaki drugih strok. “Opredeljujejo način dela, ki bi dopuščal, da si zdravnik lahko vzame dovolj časa za bolnika, kar je v osnovnem zdravstvu zdaj nemogoče, saj je družinskih zdravnikov premalo. Na sekundarni ravni pa bi po njih nekateri morali celo več delati ... Te naše zahteve celo bolniki bolje razumejo kot politika,” omenja Kuštrin.

Danes je posebna komisija Fidesa Modro knjižico predstavila sodelavcem zdravstvenega ministrstva. “Gre za dvanajst postavk in politika jih - ob sodelovanju stroke - lahko hitro sprejme. Če bi jih res takoj, je še 24 ur časa za odpoved stavke. Če ne, pa ima ministrica Kolar Celarčeva mesec dni časa za uveljavitev teh standardov,” opisuje Kuštrin. “Če se to ne bo zgodilo, bomo zahteve in stavko zaostrovali, kar si ne želimo, saj bi to občutili tudi bolniki.”

JASNA ARKO


Najbolj brano