Festival Naprej/Forward tudi letos prinaša nove trende

Društvo novinarjev Slovenije v sodelovanju z medijskimi hišami pripravlja že 3. festival medijske kulture in trendov Naprej/Forward. Od danes do sobote se bo v Ljubljani zvrstila vrsta predavanj, delavnic in predstavitev dobrih praks. V petek bodo podelili tudi novinarske in fotoreporterske nagrade Čuvaj/Watchdog za leto 2014.

 Foto: Stanko Gruden
Foto: Stanko Gruden

LJUBLJANA > Festival v Slovenijo že tretje leto prinaša izbrane primere iz globalne medijske prakse, najnovejše trende in nova znanja, ki jih novinarji, uredniki, fotografi, oblikovalci in drugi medijski ustvarjalci potrebujejo, da bi javnosti ponudili kakovostne, dostopne in verodostojne vsebine, so zapisali v društvu.

Festival se bo danes popoldne začel z Medijsko bero 2014, predstavitvijo primerov medijskih vsebin in projektov, ki so v preteklem letu izstopali iz povprečja. Zvečer pa bodo novinarjem medijsko ogledalo nastavili med drugim poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan in kirurg Erik Brecelj.

Med razlogi za festival so organizatorji navedli velike spremembe v naravi dela novinarjev in ostalih medijskih (so)ustvarjalcev, spremembe medijskih distribucijskih kanalov in spremembe novinarskih profilov. Poleg tega lahko po mnenju organizatorjev novinarji, ostali medijski (so)ustvarjalci in medijske hiše pokažejo, da so zavezniki, da težijo k temu, da svojim bralcem, poslušalcem in gledalcem skupaj ponudijo dobre izdelke. Skupaj si želijo boljše medijske kulture v državi, kjer bo javnost za dober novinarski izdelek tudi plačala, oglaševalci pa bodo imeli za oglaševanje še večji interes.

Vsebine festivala so namenjene novinarjem, fotografom, snemalcem, montažerjem in ostalim (so)ustvarjalcem medijskih vsebin v Sloveniji in širši, balkanski regiji. Poleg tega so namenjene strokovnim javnostim, ki sodelujejo z medijskimi (so)ustvarjalci, in splošni javnosti, ki zahteva kakovostne, verodostojne in relevantne novice. Na festivalu bo sodelovalo 17 domačih in tujih gostov. Obisk festivala je brezplačen.

Festival Naprej/Forward pripravlja Društvo novinarjev Slovenije v sodelovanju s slovenskimi medijskimi hišami Radiotelevizija Slovenija, Pro Plus, Delo, Dnevnik, Večer in STA. Organizatorji želijo, da festival preraste naše meje in v nekaj letih postane osrednji regijski dogodek medijskih (so)ustvarjalcev, na katerem se bodo sklepala tudi "zavezništva" v širšem, balkanskem prostoru.

STA


Najbolj brano