Ferlinc: Pritiski na Maslešo bi morali biti obsojeni

Da se sodniško društvo ni izreklo o ravnanju predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, je po mnenju Društva Evropska Slovenija v nasprotju s poslanstvom društva. Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju meni, da je Masleša poteptal načelo neodvisnosti sodnikov. Tožilec Andrej Ferlinc pa meni, da bi morali biti "obsojeni" pritiski na Maslešo.

Predsednik vrhovnega sodišča Branka Masleše Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Predsednik vrhovnega sodišča Branka Masleše Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Iz Slovenskega sodniškega društva so v torek sporočili, da ne nameravajo odgovarjati na poziv vrhovnega sodnika Marka Šorlija, naj se opredelijo do govora predsednika vrhovnega sodišča Masleše na dnevih sodstva.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je na današnji novinarski konferenci dejal, da ni bilo nobenih izjav glede zadeve Patria. "Nekateri so kot nezaslišano in grobo kršitev nepristranskosti označili udeležbo na dnevih sodstva, namesto da bi bili obsojeni ti pritiski," je dejal.

V odzivu na odločitev sodniškega društva so v Društvu Evropska Slovenija zapisali, da to, "da se Slovensko sodniško društvo ni izreklo o ravnanju predsednika vrhovnega sodišča, ki krni prav tisto domnevno neodvisnost in nepristranskost, je v nasprotju s poslanstvom društva kot tudi z integriteto sodne skupnosti".

Po njihovih besedah je popolnoma nesprejemljivo, da za namene osebnih obračunavanj z ustavnim sodnikom in stranko v postopku predsednik vrhovnega sodišča uporablja svojo javno funkcijo.

Kritični so tudi v Odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju. Zapisali so, da so zgroženi nad izjavo predsednice sodniškega društva Janje Roblek v torkovih Odmevih o tem, da se društvo ne bo vpletalo v notranja trenja na kazenskem oddelku vrhovnega sodišča. Izjava po njihovih besedah predstavlja odgovor na pismo Šorlija ter "kaže na aroganco in napuh".

Menijo, da nesposobnost predstavnikov sodniškega društva, da z argumenti odgovori na pismo Šorlija, kaže "zaskrbljujočo sliko samozadostnosti, napuha in nedemokratičnega duha vodstva sodniškega društva".

V zvezi z aktualnim dogajanjem so se oglasili tudi v Odboru 2014, kjer so komentirali dogodek na službenem vhodu v ljubljansko sodno stavbo. Po poročanju Dela je namreč sodnica prek žive verige, ki so jo podporniki Janeza Janše v ponedeljek zjutraj sklenili okoli sodne stavbe, želela priti v prostore sodišča, zato je udeležence shoda zaprosila, naj se umaknejo. Starejša ženska naj bi jo nato z dežnikom udarila po nogi.

V odboru so zapisali, da protestirajo proti temu, da sodniki po nedolžnem, brez dokazov in brez preiskovalnih dejanj obsojajo udeležence shodov, ki jih organizira odbor.

"Afera dežnik, ki so jo včeraj ustvarili vrhovno sodišče, višje sodišče in okrožno sodišče skupaj s sodniškim društvom, je še enkrat pokazala, kako gnilo je slovensko sodstvo," so zapisali in dodali, da so ponovno, brez enega samega dokaza obsodili nedolžnega. Od predsednikov višjega in okrožnega sodišča ter Roblekove sedaj zahtevajo opravičilo.

Odbor 2014 bo sicer tudi danes prižigal sveče v opomin, "da v naši državi vladavina prava ni upoštevana zaradi sistematičnega kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin Janše in njegove družine".

STA


Najbolj brano