Fank: Pomoč tujih policistov priložnost, da Evropa spozna pravo stanje

Prvi mož policije Marjan Fank je po prihodu prvih petih nemških policistov, ki bodo Sloveniji pomagali pri obvladovanju begunske krize, dejal, da je pri sodelovanju tujih policistov pomembno predvsem to, da bodo videli razmere na terenu in te informacije sporočili v svoje države. To je priložnost, da Evropa spozna pravo stanje, je dejal.

Pri pomoči tujih policistov v Sloveniji ni toliko pomembno 
njihovo število, ampak to, da sami vidijo razmere in da bodo 
njihove države spoznale, koliko je beguncev, kakšne so 
razmere in kako Slovenija obvladuje stanje, je na Obrežju, kjer 
sprejel nemške policiste, dejal generalni direktor policije 
Marjan Fank. Foto: STA
Pri pomoči tujih policistov v Sloveniji ni toliko pomembno njihovo število, ampak to, da sami vidijo razmere in da bodo njihove države spoznale, koliko je beguncev, kakšne so razmere in kako Slovenija obvladuje stanje, je na Obrežju, kjer sprejel nemške policiste, dejal generalni direktor policije Marjan Fank. Foto: STA

OBREŽJE > Pri pomoči tujih policistov v Sloveniji ni toliko pomembno njihovo število, ampak to, da sami vidijo razmere in da bodo njihove države spoznale, koliko je beguncev, kakšne so razmere in kako Slovenija obvladuje stanje, je na Obrežju, kjer sprejel nemške policiste, dejal generalni direktor policije Marjan Fank.

Pri tem je opozoril, da se po Evropi širijo dezinformacije glede begunske krize, česar si po njegovem mnenju nihče ne želi. Sedaj je po njegovem mnenju priložnost, da Evropa spozna pravo stanje na terenu.

V izjavi za medije je tudi povedal, da bodo ti policisti z delom začeli v četrtek, imeli pa bodo podobna pooblastila kot slovenski. V Slovenijo sicer na pomoč pri obvladovanju begunske krize prihajajo tudi policisti iz več drugih držav, do zdaj pa je prišla le njihova predhodnica, je dodal.

V Sloveniji so že avstrijski in nemški policisti, tehnično pa še urejajo prihod policistov iz štirih drugih držav. Da bi jih rade poslale, so napovedale tudi nove štiri države, prihod njihovih policistov pa bodo skušali urediti prihodnji teden.

Koliko policistov bo skupaj prišlo iz tujine, še ne more napovedati, je nadaljeval Fank in pristavil, da bo v prihodnjih dneh prišlo od 20 do 50 policistov iz Madžarske, Slovaške in Češke.

Tuji policisti bodo svoje delo opravljali na najbolj težavnih območjih ob meji, opremljeni bodo s podobnimi prisilnimi sredstvi kot njihovi slovenski kolegi, njihovo delovanje pa bo podrejeno slovenski organizaciji dela.

Fank se je na Obrežju odzval tudi na izjavo avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner, ki je glede napovedanih gradbenih ukrepov na meji s Slovenijo dejala, da “gre seveda tudi za ograjo”.

Dejal je, da so se glede njene napovedi posvetovali tudi na operativni ravni. Sicer pa nihče, ne Nemčija ne Avstrija in ne Slovenija ne govori o zapiranju meja, kar se po njegovem tudi ne bo zgodilo.

Seveda pa vsi govorijo o okrepljenem nadzoru migrantskega toka, kar pomeni, da bosta Avstrija in Nemčija, in zagotovo bo temu sledila tudi Slovenija, na svojih prehodnih mestih s tehničnimi sredstvi in tudi ograjami zagotovili nadziran prehod kritičnih mejnih območij. Sicer pa ne gre za zapiranje meja na celotni zeleni meji, je še pojasnil Fank.

V njegovem spremstvu je mejni prehod Obrežje danes obiskala tudi nemška veleposlanica v Sloveniji Anna Elisabeth Prinz, ki je glede ograj na meji dejala, da je bilo v evropski zgodovini teh že dovolj.

Pri napovedanem zavarovanju meja ne gre za ograjevanje, temveč morajo države stanje na mejah nadzorovati in obvladati. Gre tudi za izpolnjevanje zavez z zadnjega bruseljskega vrha, je med drugim povedala Prinzeva.

STA


Najbolj brano