Fank: Policija in druge sile v zgornjih mejah zmogljivosti

Generalni direktor policije Marjan Fank je ob današnjem obisku begunskega sprejemnega centra v Brežicah poudaril, da gre za največjo begunsko krizo v Sloveniji in izreden napor vseh vpletenih v njeno reševanje. “Stanje še obvladujemo, smo pa ne meji zmogljivosti,” je dejal.

Generalni direktor policije Marjan Fank je  poudaril, da gre za 
največjo begunsko krizo v Sloveniji in izreden napor vseh 
vpletenih v njeno reševanje. Foto: STA
Generalni direktor policije Marjan Fank je poudaril, da gre za največjo begunsko krizo v Sloveniji in izreden napor vseh vpletenih v njeno reševanje. Foto: STA

BREŽICE, DOBOVA> Po besedah Marjana Fanka bodo stanje lahko obvladovali še nekaj časa.

Prebivalstvo po njegovi oceni ni ogroženo, saj do nasilja prihaja le med samimi prebežniki. Povedal je še, da je pri reševanju krize na prvem mestu varnost državljanov, ki jo nameravajo zagotavljati še naprej.

Pri reševanju begunske krize pomagajo vse razpoložljive sile in od ponedeljka tudi Slovenska vojska. Do zdaj naj bi pomagalo približno sto vojakov, je navedel.

Fank je opozoril, da Slovenija tako močnega begunskega vala brez sodelovanja drugih držav ne bo mogla obvladati. Ključno je dogovarjanje, pri čemer pa sodelovanje sosednje Hrvaške ni tako, kot bi ga pričakovali, je opozoril.

Ocenil je, da v širšem prostoru glede reševanja begunske krize ni enotne politike.

Direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin je navedel, da je na njihovo območje od ponedeljka prišlo 4000 tujcev, približno 3000 čez mejni prehod Rigonce, približno 900 pa čez mejna prehoda Obrežje in Orešje.

V Brežiškem sprejemnem centru je bilo opoldne približno 2000 migrantov, sicer pa te stalno odvažajo z avtobusi. Na Obrežju jih je bilo opoldne približno 450, v dobovsko proizvodno halo nekdanje tovarne Beti pa so usmerili približno 2000 migrantov z Rigonc.

Zaradi naraščajočega begunskega vala iščejo možnost postavitve novih sprejemnih centrov, tudi na mejnem prehodu Obrežje, kjer naj bi postavili ogrevani šotor.

Glede napovedi novih vlakov z migranti je Ogulin pojasnil, da teh nimajo in da jih dobijo le neposredno pred njihovim prihodom. Stanje obvladujejo, je poudaril in dodal, da med prebežniki prihaja do trenj in izpadov, ki jih obvladujejo z najmilejšimi prisilnimi sredstvi. Le v enem primeru ponoči pa ni šlo drugače, kot da so morali uporabiti solzivec, je povedal.

Brežiški župan Ivan Molan je opozoril, da se bodo morali na državni ravni odločiti, koga bodo varovali, domačine ali tujce. Čeprav je za ene in druge težko, bi morala država ob neobvladljivem stanju svoje državljane zaščititi.

Slovenija mora zapreti meje in migrante nadzorovano spuščati naprej. Enako kot naj bi to počeli Hrvati. Druge rešitve ni, je dejal Molan.

Pri območnem Rdečem križu so povedali, da za zdaj še zmorejo pomagati, sicer pa pomoč prihaja iz vse države.

STA


Najbolj brano