Fakulteta pregleduje magistrsko nalogo Markeževe

Ministrica za izobraževanje Klavdija Markež je na lastno pobudo prejšnji teden posredovala svojo magistrsko nalogo v pregled matični fakulteti, da bi ugotovili pristnost avtorstva, so sporočili iz SMC.

Klavdija Markež Foto: STA
Klavdija Markež Foto: STA

LJUBLJANA > S fakultete so Klavdiji Markež odgovorili, da se magistrska naloga po prvem računalniškem pregledu v določenem delu ujema z drugimi viri, zato jo bodo preverili.

Demokracija danes poroča, da je magistrska naloga novoimenovane ministrice za izobraževanje Klavdije Markež plagiat. Prepisala naj bi jo namreč iz diplomskega dela nekdanjega študenta ekonomske fakultete, navajala iste vire in literaturo, pri tem pa njegove naloge ni navedla niti med literaturo niti med viri.

V SMC pojasnjujejo, da je Markeževa magistrirala leta 2005, ko računalniški pregled magistrskih nalog še ni bil ustaljen način preverjanja avtorstva.

Dekan fakultete za podiplomske državne in evropske študije je zdaj po navedbah SMC sklical sejo senata, ki bo odločal o morebitni uvedbi postopka preverjanja avtorstva. Trenutno na fakulteti še poteka ročno preverjanje naloge, saj računalniški program zgolj pokaže na obseg znanstvenih virov, ne pa pristnosti avtorstva, so razložili.

Odločilno pri presoji avtorstva je namreč, da je ključni vsebinski del naloge rezultat lastnega dela avtorja, pravijo v SMC. Poleg tega sta magistrsko nalogo Markeževe kot ustrezno že verificirala in potrdila tako fakulteta kot njen mentor Miha Pogačnik, so dodali v stranki.

STA


Najbolj brano