Fakin na parlamentarni komisiji ni dobil podpore za vnovično imenovanje

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin, ki se poteguje za vnovičen mandat, že na prvem situ v državnem zboru ni dobil večinske podpore. Člani parlamentarne mandatno-volilne komisije so predlog, naj DZ da soglasje k imenovanju Fakina, zavrnili z enim glasom za in 15 glasovi proti.

Samo Fakin na parlamentarni komisiji ni dobil podpore za 
vnovično imenovanje na čelo  Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Samo Fakin na parlamentarni komisiji ni dobil podpore za vnovično imenovanje na čelo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. 

LJUBLJANA > Vnovičnemu imenovanju Sama Fakina na čelo zdravstvene zavarovalnice nasprotujejo v največji parlamentarni stranki SMC, saj menijo, da je čas za spremembe. Proti Fakinu so tudi v NSi, tako kot v SMC so tudi oni opozorili na Fakinovo nespoštovanje in neupoštevanje sklepov vlade.

Predloga skupščine, ki je vnovič izvolila Fakina za generalnega direktorja, prav tako niso podprli poslanci SDS, ki opozarjajo, da se je treba vprašati tudi o odgovornosti upravnega odbora in skupščine ZZZS za razmere v javni zdravstveni blagajni. Do Fakina so bili kritični v ZaAB, po njihovem prepričanju mora imeti minister za zdravje kompatibilnega sogovornika, ki bo uresničeval politike, ki jih politika želi uresničiti.

V poslanski skupini Desus so deljenih mnenj o Fakinu. Po prepričanju poslancev ZL, ki soglasju k imenovanju Fakina na današnjem glasovanju niso nasprotovali, pa je Fakin med vsemi najmanj slab kandidat.

Fakina so javno podprli poslanci SD, ki pa jih na današnji seji komisije ni bilo.

Ker člani mandatno-volilne komisije DZ Fakina, ki je na funkciji generalnega direktorja ZZZS že dva mandata, danes niso podprli, se bo DZ na seji le seznanil z mnenjem komisije. Tako bo moral ZZZS ponoviti postopek javnega razpisa.

Doslej se je v DZ že dvakrat zgodilo, da predlagani kandidat za prvega moža ZZZS ni dobil zadostne podpore. Obakrat je bil to Franc Košir, prvič leta 1993 in nato leta 2002.

STA


Najbolj brano