Evropsko sodišče zavrglo tožbo izbrisanih proti državi

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je zavrglo tožbo izbrisanih proti državi, saj da so odškodnine izbrisanim v Sloveniji ustrezno urejene, so sporočili iz ESČP. Odločitev, ki se nanaša na 212 izbrisanih, je dokončna.

Evropsko sodišče za človekove pravice je zavrglo tožbo 
izbrisanih proti državi, saj da so odškodnine izbrisanim v 
Sloveniji ustrezno urejene. Foto: STA
Evropsko sodišče za človekove pravice je zavrglo tožbo izbrisanih proti državi, saj da so odškodnine izbrisanim v Sloveniji ustrezno urejene. Foto: STA

LJUBLJANA > ESČP je junija 2012 v sodbi v zadevi Kurić Sloveniji naložila, da mora v enem letu sprejeti odškodninsko shemo, ki bo uredila pravico do primerne odškodnine za vse izbrisane.

Slovenija je zato konec leta 2013 sprejela zakon o odškodninah za izbrisane. Do odškodnine so po zakonu upravičeni tisti izbrisani iz registra stalnega prebivalstva, ki imajo urejen status v Sloveniji, bodisi imajo dovoljenje za stalno prebivanje bodisi slovensko državljanstvo. Posameznemu upravičencu po zakonu za vsak mesec izbrisa pripada odškodnina v višini 50 evrov.

Tudi odbor ministrov Sveta Evrope za nadzor nad izvrševanjem sodb Evropskega sodišča za človekove pravice je maja letos ugotovil, da je Slovenija z zakonom o povračilu škode izbrisanim zadostila zahtevam, ki so izhajale iz sodbe Kurić proti Sloveniji.

STA


Najbolj brano