Evropski teden mobilnosti letos poziva k delitvi prevoza

V soboto se bo začel 16. evropski teden mobilnosti, v katerega se letos vključuje 71 slovenskih občin. Slogan Združimo moči, delimo si prevoz želi spodbuditi, da z deljenjem prevoznih sredstev pripomoremo k manjšemu onesnaževanju okolja. Infrastrukturni minister Peter Gašperšič si na področju trajnostne mobilnosti obeta pomemben napredek.

 Foto: Mitja Marussig
Foto: Mitja Marussig

LJUBLJANA > Na današnji novinarski konferenci pred začetkom tedna mobilnosti je Peter Gašperšič dejal, da je cilj tedna predvsem zmanjšati uporabo netrajnostnih načinov prevoza v mestih: “To lahko naredimo z več hoje, s kolesi, uporabo javnega potniškega prometa ali, kot je letošnji slogan, da združimo moči in si delimo prevoz.”

Pri tem po ministrovem mnenju pomagajo sodobne aplikacije na mobilnih telefonih. “Poznamo uspešne primere delitve prevoza, ki se uveljavljajo v praksi, ki so lahko zelo učinkoviti, zlasti za tiste, ki letno ne prevozijo veliko kilometrov. Avto večino časa stoji parkiran in je lahko na voljo za nekoga drugega. Sistemi delitve uporabe zmanjšajo potrebo po vozilih,” je povedal Gašperšič.

Nacionalna koordinatorka tedna mobilnosti Polona Demšar Mitrovič je poudarila, da je v tujini souporaba avtomobilov že dolgo uveljavljena, v Švici celo od 70. let, tudi sicer se tega načina trajnostnega prevoza tam najbolj pogosto poslužujejo. Pojasnila je, da je v pripravi javno naročilo, kako spremeniti dostavo v mesta. “Praksa kaže, da dostava z mestnimi kolesi v drugih velikih evropskih mestih deluje,” je dejala. Javno naročilo naj bi bilo objavljeno prihodnje leto, pilotno pa naj bi ga preizkusili v letu 2019.

V več slovenskih mestih uporabo javnega potniškega prometa uspešno dopolnjujejo sistemi souporabe koles. Sistem uporabnikom omogoča izposojo kolesa na za to namenjenem postajališču in vračilo na kateremkoli drugem postajališču v istem mestu.

Kot kažejo podatki državnega statističnega urada, je v Sloveniji med zaposlenimi in študenti vse bolj razširjeno sopotništvo v avtomobilu, drug način deljenja avtomobila je souporaba avtomobila, namenjena kratkotrajnejšemu najemu vozila za opravljanje krajših razdalj po mestu ali med mesti. V Sloveniji je omenjeni sistem na voljo od julija lani. Danes si lahko 100-odstotno električne avtomobile izposodimo v Ljubljani, Murski Soboti, Mariboru in Kranju.

STA


Najbolj brano