Evropski komisar Hogan: TTIP ne bo sprejet, če EU ne bo zadovoljna

Sporazum TTIP med EU in ZDA ne bo sprejet, če EU z vsebino ne bo zadovoljna, je na prvem uradnem obisku v Sloveniji dejal evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan. Izpostavil je, da EU ne bo nižala prehranskih in okoljskih standardov ter standardov dobrobiti živali. “Naše standarde bomo ščitili in varovali,” je poudaril.

Phil Hogan Foto: STA
Phil Hogan Foto: STA

POLJANE NAD ŠKOFJO LOKO > 14. krog pogajanj glede sporazuma o čezatlantskem partnerstvu (TTIP) ta teden poteka v Bruslju. Hogan je danes na obisku v Poljanski dolini izpostavil, da Evropskemu parlamentu in članicam EU ne bodo priporočili sprejema sporazuma, če EU ne bo zadovoljna z rezultati pogajanj. V njih so ameriškim sogovornikom posebej izpostavili, da ne bo prišlo do spreminjanja okoljskih in prehranskih standardov in zakonodaje na teh področjih.

Phil Hogan se je danes srečal s svetom za kmetijstvo in podeželje, ki je posvetovalni organ kmetijskega ministra Dejana Židana. Ta je po sestanku poudaril, da so se sprva dotaknili tudi izstopa Velike Britanije iz EU in njenih posledic za kmetijstvo.

Židan je komisarju predstavil stanje v kmetijstvu v Sloveniji in ukrepih, ki jih izvajamo. Izpostavil je predvsem specifične pogoje kmetovanja, ki jih imajo kmetijska gospodarstva v Sloveniji, kjer večina poteka na območjih z omejenimi dejavniki.

Komisar je poudaril, da skuša Evropska komisija pomagati pri razvoju podeželja, tudi pri posledicah pozebe in snega. “Naredil bom vse, kar je v moji moči, da bomo zagotovili potrebno prožnost v programu razvoja podeželja in tudi pomagali vašim kmetom, sploh pri pozebi. Nisem se zavedal, da je bila tako močna,” je dejal Hogan.

Za komisarja so nasploh pomembni mladi kmeti, katerim bo namenil posebno pozornost, tudi s finančnimi ukrepi. Veliko napredka napoveduje tudi pri področju poenostavitev, da bi tako zmanjšali administrativno breme, s katerim se soočajo kmetje.

Priznal je, da mlečni sektor ostaja velik problem, pri prašičereji pa da so se v zadnjih tednih cene močno dvignile, zlasti zaradi izvoza v države Daljnega vzhoda. Prepričan je, da je to posledica pravih ukrepov komisije v letih 2015 in 2016.

V ponedeljek bo na zasedanju ministrov v Bruslju predstavil tudi ukrepe za mlečni sektor. Z njimi želijo vzpostaviti ravnovesje med proizvodnjo in povpraševanjem.

Holganu in Židanu se je v nadaljevanju obiska sirarne v Gorenji vasi pridružila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Bulčeva je že dopoldne v izjavi novinarjem v DZ izrazila prepričanje, da bo EU iz vseh kriz, s katerimi se spopada v zadnjem času in ki se ji je zdaj pridružila še odločitev Britancev za izstop iz unije, izšla močnejša, še bolj učinkovita. To je po njenih besedah nujno potrebno, saj statistike kažejo na pešanje globalne konkurenčnosti.

Predsednik DZ Milan Brglez pa je izrazil pričakovanje, da bo Evropska komisija tudi po brexitu skrbela za to, da bo EU močnejša. Torej, da se bodo po njegovih besedah znotraj obstoječih pravnih okvirov nadaljevali poglabljanje, širitev in solidarnost.

STA


Najbolj brano