Evropska komisija postopek vodila nepregledno in nepošteno do Slovenije

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je na začetku skupne nujne seje odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter odbora za zadeve EU poudaril, da je ministrstvo naredilo vse, da bi zaščitilo pridelovalce terana. Ponovil je, da bo Slovenija svoje pravice branila z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je 
na začetku skupne nujne seje odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter odbora za zadeve EU poudaril, da je 
ministrstvo naredilo vse, da bi zaščitilo pridelovalce terana. Foto: STA
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je na začetku skupne nujne seje odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter odbora za zadeve EU poudaril, da je ministrstvo naredilo vse, da bi zaščitilo pridelovalce terana. Foto: STA

LJUBLJANA > Ljubo Žnidar (SDS) je Židanu uvodoma očital, da je ministrstvo trdilo, da je Slovenija uredila vse podrobno in da glede zaščite terana ne bo težav. Slovenska diplomacija se je po Žnidarjevih besedah hvalila, da je Slovenija s svojo potezo en korak pred Brusljem, "danes pa smo ne en korak pred Brusljem, temveč dva koraka za Hrvaško." S tem zapostavljamo slovensko kulturo in slovensko tradicijo, je poudaril.

Kot je vnovič izpostavil Židan, Hrvaška v času pristopnih pogajanj k EU ni zahtevala odobritve izjeme za uporabo imena teran. Kar se dogaja sedaj, so po njegovih besedah kršitve, ki so bile očitno dogovorjene že pred vstopom Hrvaške v EU, in ministrstvo se trudi, da bi komisiji preprečilo njihovo legalizacijo.

Ministrstvo je po Židanovih besedah slovenska stališča glede terana predstavilo vsem relevantnim institucijam na ravni EU. Z evropskim komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom se je Židan, kot je izpostavil, v tem obdobju srečal štirikrat. "Ker sem dobil občutek, da Hogan ne razume, sem se srečal tudi z namestnikom predsednika Evropske komisije Fransom Timmermansom," je dejal in dodal, da je opravil tudi nekatere druge sestanke.

Slovenija je nato posredovala dodatne študije in utemeljitve. "Odzvali smo se nemudoma, ko smo zaznali spremembo stališča komisije, in nekajkrat preprečili sprejem izjeme z delegiranim aktom," je poudaril Židan.

Evropska komisija po njegovih besedah namesto uvedbe sankcij proti Hrvaški išče način legalizacije nelegalnega delovanja za zdaj in za nazaj. Kršitve ministrstvo zaznava že ves čas; nanje je opozarjalo in o tem obveščalo tudi Evropsko komisijo, je poudaril minister. Ta je celoten postopek vodila nepregledno in nepošteno do Slovenije, je dejal in ponovno izrazil ogorčenost nad dejstvom, da Slovenija še vedno ni prejela celotne dokumentacije o hrvaški zahtevi za dodelitev izjeme.

Minister je sicer podrobno predstavil trenutno stanje zadeve in celotno kronologijo njenega dosedanjega poteka.

STA


Najbolj brano