Evropska komisija s predlaganimi reformami Slovenije ni prepričala

Odbor DZ za gospodarstvo podpira mnenje vlade o poglavju naložb v trgovinsko-naložbenem sporazumu TTIP, o katerem se pogajata EU in ZDA. Evropska komisija je namreč pripravila predlog reform za mnoge spornega mehanizma za reševanje sporov med investitorjem in državo (ISDS) v omenjenem sporazumu, a Slovenije ni prepričala.

LJUBLJANA >

Reforma, ki jo predlaga Evropska komisija, predvideva krepitev zakonodajnih pravic držav, izboljšanje delovanja arbitražnih tribunalov, zagotovitev dostopa do pritožbenega mehanizma ter boljšo ureditev odnosa med ISDS in pristojnostjo nacionalnih sodišč. Dolgoročno se zavzema za vzpostavitev stalnega mednarodnega sodišča za reševanje sporov med državami in vlagatelji.

Dokument po mnenju vlade ne prinaša bistvene nadgradnje obstoječega sistema zaščite investicij. “Rešitve so v veliki meri še vedno nejasne, nedorečene in puščajo veliko odprtih vprašanj,” je na današnji seji odbora pojasnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti.

Slovenija ima namreč podpisano vrsto trgovinskih sporazumov

Stališče Slovenije je, da načeloma vključitev mehanizma ISDS v trgovinske sporazume ni potrebna, saj za reševanje sporov obstajajo delujoči sodni sistemi. Tak mehanizem bi lahko prišel v poštev izjemoma, če bi bile izpolnjene določene predpostavke, na primer nezaupanje v sodne sisteme.

Slovenija ima namreč podpisano vrsto trgovinskih sporazumov, v katere je mehanizem ISDS vključen, je opozoril poslanec SMC Marko Ferluga. Taja Brunček z gospodarskega ministrstva pa mu je pojasnila, da je Slovenija po osamosvojitvi tak mehanizem vključevala v sporazume z državami, kjer sodni in politični sistem ni bil dovolj stabilen in so slovenski vlagatelji želeli zaščito svojih investicij, na primer države nekdanje Jugoslavije. Na drugi strani so tak mehanizem v sporazumih z nami zahtevale nekatere evropske države, ki Slovenije niso videle kot razvite.

Trček opozoril na grožnje z nižanjem standardov

Tako poslanec Franc Trček (ZL) kot poslanec Jan Škoberne (SD) sta sicer poudarila, da za njuni stranki nikakršna vključitev mehanizma ISDS v sporazum TTIP ni sprejemljiva. Trček pa je ob tem opozoril še na širši vidik samega prostotrgovinskega sporazuma z ZDA, med drugim na grožnje z nižanjem standardov, potencialne negativne gospodarske učinke, na katere za Slovenijo kažejo študije, izgubljanje delovnih mest in podobno.

Cantarutti mu je pojasnil, da se na področju ISDS in tudi sicer TTIP veliko dogaja in usklajuje. Slovenija je tu precej aktivna in se posvetuje s primerljivimi državami, kot sta Češka in Slovaška.

Cantarutti: Ko sporazum bo - če bo - bomo pripravljeni

Kar se tiče pričakovanih negativnih učinkov pa skušamo biti proaktivni, je pojasnil. “Ko sporazum bo - če bo - bomo pripravljeni,” je zagotovil. Tudi zato je slovenska vlada ZDA v novi strategiji internacionalizacije uvrstila med tri prioritetne trge, saj želi ameriški trg približati slovenskemu gospodarstvu in ga pripraviti, da bo znalo izkoristiti vse koristi sporazuma. Kompromisna rešitev Evropske komisije o mehanizmu ISDS pa tudi za Slovenijo ni sprejemljiva, je še zagotovil Cantarutti.

Poslanci so stališče vlade podprli z 10 glasovi za in enim proti.

STA


Najbolj brano