Evropska federacija zdravniških sindikatov podprla zahteve slovenskih zdravnikov

Evropska federacija zdravniških sindikatov podpira zahteve slovenskih zdravnikov po boljšem zdravstvenem sistemu. Predsednik federacije Enrico Reginato je v pismu sindikatu Fides, ki ga je poslal tudi premierju Miru Cerarju in ministrici Milojki Kolar Celarc, pobude zdravnikov ocenil za logične in predlagal vladi, naj jih obravnava kot del sistema.

LJUBLJANA > Reginato je po navedbah Fidesa zapisal, da se zdravnike po celotni Evropski uniji obravnava kot strošek. "Dobro znano je, da se slabe delovne razmere odražajo v nižji kakovosti pomoči, nizka kakovost zdravniške oskrbe pa pomeni dvig stroškov," je Reginato zapisal v pismu podpore zdravniškemu sindikatu.

Ob tem ugotavlja, da zahteve slovenskih zdravnikov niso samo finančne narave, čeprav so te zelo upravičene. Dotikajo se predvsem vloge zdravnikov v družbi in organizacije zdravstvenega sistema. "Večina njihovih težav izvira iz preobsežne birokracije in pomanjkanja ustrezne organizacijske kulture v zapletenem svetu javnega zdravstva," je prepričan.

Po njegovih navedbah si slovenski zdravniki prizadevajo za izboljšanje zdravstvenega sistema z umikom nerazložljivih ovir, "ki kažejo na pomanjkljivo znanje managerjev in politikov o tem, kako javno zdravstvo v resnici deluje v vsakodnevni praksi".

"Predlagamo, da vlada obravnava zdravnike kot del sistema in ne kot nasprotno stran, ki se bojuje za interese, ki gredo proti splošnim interesom državljanov. Pobude slovenskih zdravnikov so popolnoma logične, saj si želijo izboljšav sistema," je navedel Reginato.

"Po našem mnenju ni modro, da se jih prisili k stavki, samo zato, ker niste pripravljeni sprejeti njihovih predlogov," je med drugim v pismu premieru Cerarju in ministrici za zdravje Kolar Celarčevi še poudaril predsednik Evropske federacije zdravniških sindikatov.

Zaradi stavke slovenskih zdravnikov, ki danes poteka že peti dan, v večini zdravstvenih zavodov odpadajo zdravstvene storitve. Pri tem so zdravniki napovedali, da bodo v torek zaostrili stavko, če do ponedeljka ne bodo našli skupne besede z vladno stranjo. Vlada bo pogajanja s Fidesom nadaljevala v ponedeljek.

STA


Najbolj brano